WHO: Hatásos a kínai Sinopharm- és a Sinovac-vakcina

2021. március 31. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által követelt kritériumoknak – közölte szerdán Alejandro Cravioto, a WHO tanácsadó testületének elnöke.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportjának (SAGE) megbeszéléséről készült összefoglaló jelentés szerint a szakértők úgy látták: a WHO jóváhagyását kérelmező két kínai vakcina „bebizonyította a biztonságosságát és a Covid-19-cel szembeni jó hatásosságát tüneteket mutató betegek esetében”.

„További adatokra van azonban szükség az idős és más betegségektől szenvedő emberekkel kapcsolatban” – mutatott rá ugyanakkor a SAGE.

A testület azt reméli, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások. A vakcina gyártóinak előzetesen kérniük kell a szérumok felvételét a szakosított egészségügyi ENSZ-szervezet sürgősségi alkalmazásra javasolt védőoltásainak a listájára.

A testület szerint a bevezetésük után a két vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban kutatásokat kell folytatni, hogy felmérjék a lakosságnak e két rétegére gyakorolt hatásaikat.

A Magyaroszágon is alkalmazott Sinopharm-vakcinát már 27 országban használják a világon. A gyártó cég nemrég bejelentette: megvizsgálják, szükség van-e harmadik emlékeztető oltásra is a jobb védettséghez. Az Egyesült Arab Emírségekben korábban úgy találták, hogy bizonyos esetekben két oltás nem vált ki megfelelő mértékű védettséget a kínai vakcinából, vagyis a szervezet nem termel elég antitestet a beoltottaknál.

Itt találja a Telex vakcinahatározóját, minden fontos információ a vakcinákról egy helyen>>>

A WHO folytatja az AstraZeneca vakcina biztonságosságának monitorozását is, de a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid-19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól” – közölte az ENSZ-szervezet. Alejandro Cravioto a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!