Lázár szerint a nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer magyar halt meg

2021. március 30. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Életveszélyes döntést hoztak azok a politikusok és kormányzati vezetők, akik Brüsszelre bízták magukat a vakcinabeszerzésben, mondta Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, korábbi kancelláriaminiszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek.

Hozzátette, hogy európai választópolgárok halnak meg az Európai Bizottság döntése miatt: „ahol migránsoknak bankkártyára volt pénz, ott megfelelő mennyiségű védőoltásra nem volt pénz”.

A politikus kijelentette azt is, hogy kifejezetten Brüsszelt hibáztatja az európai életekért, a magyar életekért és az európai és magyar választók veszélybe sodrásáért. Lázár közölte azt a véleményét is, hogy:

„A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyar embernek mentették meg az életét, óvták meg őket a súlyos betegségtől, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar ember veszítette el az életét”

– legalábbis a számításai szerint.

A politikus állítását annyiban érdemes árnyalni, hogy Magyarországra március 30-ig 2 129 515 „nyugati”, azaz uniós beszerzésű vakcina érkezett összesen, míg Oroszországból és Kínából összesen 2 205 600 „keleti” vakcina. Azaz, nagyjából hasonló mennyiségű adag jött keddig nyugatról és keletről – a kormányzati tájékoztató oldal hivatalos adatai alapján. (Arról nincs tájékoztatás, hogy ezekből mennyi vár raktáron, és mennyit oltottak el.)

Az igaz, hogy a nyugatról nagyobb mennyiségben rendelt vakcina lassabban jön, mint a keletről kisebb mennyiségben megrendelt (bár mint megírtuk, Oroszország is jelentős csúszásban volt). De hogy az elmúlt egy évben elhunyt, szinte összes magyar koronavírus-áldozatot az uniós szállítások csúszása miatt Brüsszel nyakába lehessen varrni – ráadásul annak megemlítése nélkül, hogy hány magyar életet mentettek meg az uniós beszerzésből érkező vakcinák –, ahhoz szokatlan matematikai műveleteket kell elvégezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!