Ujhelyi: A rendelt mennyiség felét sem küldték az oroszok a Szputnyik V-ből

2021. március 22. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Koronavírus tájékoztató oldal híreit átpörgetve az ember lényegében csak az orosz és kínai vakcinák érkezéséről olvashat anyagokat, a friss Pfizer-, Moderna- vagy AstraZeneca-szállítmányok (bármekkora adagról is van szó) csak elvétve jelennek meg. Ez nyilvánvalóan összevág azzal, hogy a kormány folyamatosan ostorozza Brüsszelt a kevés és későn érkező vakcinaszállítmányok miatt – ahogy a vakcinapolitika eszköze az is, hogy az érkező Szputnyik V-szállítmányok mellett rendre elfelejtik megjegyezni a központi oldalon, hogy az oroszok is késnek a megrendelések teljesítésével.

Méghozzá nem is kicsit

Erre hívja fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki hétfői Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy az oroszokkal kötött szerződés alapján a március 22-vel lejáró 30 napon belül 1,6 millió adag Szputnyik V-nek kellett volna az országba érkeznie, ám ennek még a felét sem szállították le az oroszok, akik 675,6 ezer adagot küldtek.

Ujhelyi hozzáteszi, hogy a késlekedés a gyártókapacitás hiányából fakad, ezért is próbálnak az oroszok minél több EU-s partnert keríteni a gyártáshoz. Posztjában az MSZP-s politikus reményét fejezte ki, „hogy a magyar kormány berendeli az orosz nagykövetet és panaszt tesz a vakcinabeszerzés összecsuklása miatt és megfelelő kompenzációt kér az elmaradásért. Feltéve, ha van ehhez joga, eszköze vagy épp bátorsága.”

Utóbbi mondatból az első rész, a jog az érdekes. A nyilvánosságra hozott szerződésekből ugyanis kiderül, hogy a Szputnyik V gyártójával kötött megállapodásból kiderül, hogy a magyar állam vásárlóként abba is belement, hogy az esetleges jogvitákat kizárólag az orosz törvények szerint, moszkvai választottbíróság előtt rendezzék.

Szintén szerepel a szerződésben, hogy a szállító azért sem visel felelősséget, ha a gyártás lassúsága miatt nem tudja tartani a határidőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!