Emmi: A favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

2021. március 27. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak, idézte az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményét.

Azt írták, hogy a készítményt hétvégén is felírhatják például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegeknek adható, ha abba a beteg beleegyezik. A gyógyszert ingyenesen lehet kiváltani.

A kórházak által működtetett Covid-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatanyagú gyógyszerrel. A betegek otthoni gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását csak gyógyszerész végezheti.

Ahogy a koronavírus-járvány egyre inkább a mindennapjaink része lett, a járványtani és virológiai alapfogalmak mellett egyre több gyógyszerhatóanyag nevét is kénytelenek voltunk megtanulni. A tabletta formájában elérhető favipiravir a betegség korai vagy középső szakaszában segíthet, de néhány veszélye is van a gyógyszer szedésének. Erről részletesen itt írtunk>>>