Mától lekérdezhetik az oltásra regisztráltak, hogy milyen státuszban vannak

2021. március 25. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal szemben, a járványügyi adatok továbbra is szárnyalnak hazánkban is, Európában is” – kezdte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos, majd rátért a napi adatok ismertetésére, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Elmondta, hogy „sokan kerülnek kórházba, ami főként a brit mutánsnak köszönhető”. „Március végére teret hódított az angol variáns, Magyarországon száz százalékban ez a típus kering, ez fertőzi meg az embereket” – fogalmazott Müller. Hozzátette, vannak olyan mutánsformák, mint az afrikai, a brazil és a brit variánsok, melyek tulajdonságai megváltoztak, és emiatt sokkal fertőzőképesebbek.

„Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött személy négy másikat tud megfertőzni, ha zárt térben 15 percnél hosszabb időt töltenek együtt”

– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Hozzátette, az új forma nemcsak ragályosabb és fertőzőképesebb, hanem jóval súlyosabb is. Nagyon gyorsan változik a fertőzött személy klinikai állapota. Eddig hat főnél mutatták ki az afrikai vírusmutánst. Hét laboratóriumban pedig majd azokat a vírus variánsokat azonosítják, amelyekről fontos tudniuk a szakértőknek.

Eddig összesen 1 747 519 embert oltottak be, 524 604-en pedig már megkapták a második oltást is.

„A világ négy sarkába is elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk, hiszen ez az ami minket védetté tesz” – mondta Müller Cecília, és ismét arra kért mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra.

A tájékoztatón kitértek a pedagógusok oltására is, ezeknek a részletes terveit már elkezdték kidolgozni. Aki pedagógus és még nem regisztrált, annak regisztrálnia kell ahhoz, hogy megkapja az oltást.

Müller a mai tájékoztatón bejelentette, hogy csütörtök délután elindítják azt az online felületet, ahol azok, akik regisztráltak oltásra, de még nincsenek beoltva, lekérdezhetik, hogy „a regisztrációjuk, milyen státuszban van”. Ha a tajszám és a születési dátum elküldése után az érdeklődő azt a választ kapja, hogy

  • „igen, az ön regisztrációja érvényes és nyilvántartjuk önt, mint oltandó személyt”, akkor a regisztrációjával minden rendben van.
  • Ha viszont a válasz az, hogy „az ön vakcinaigény iránti regisztrációja még nem érkezett meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz”, akkor sem kell megijedni, az adatok felvitele ugyanis néhány napot vesz igénybe.

Ha azonban már több hét telt el a regisztráció óta, akkor valószínű, hogy az illető hibásan rögzítette az adatait, ezért az adatvedelem@neak.gov.hu-ra kell emailt küldeni, és pontosítani kell az adatokat. A lekérdezésre a koronavirus.gov.hu oldalon lesz lehetőség.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ezúttal is részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk. Felsorolta azt is, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és hány helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket.

Újságírói kérdéseket ma nem olvastak fel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis már kimerítően válaszolt azokra a mai kormányinfón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!