Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan, ha két szondáztatás között nem fertőtlenítik a műszert

2021. március 25. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután kevés esélyt láttunk arra, hogy az ORFK vagy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya időben reagál arra, hogy miért szondáztatták az autósokat hétvégén Kópházán ugyanazzal a műszerrel steril cső és fertőtlenítés nélkül, a kormányinfóra is elküldtük a témába vágó kérdést.

Arról érdeklődtünk, hogy „a kormány szerint nem túl kockázatos, hogy a rendőrök a járvány harmadik hullámának felfutó ágában – amikor a járványügyi számok naponta döntenek rekordot –, úgy akarják kiszűrni az ittas vezetőket, hogy ugyanazt a szondát, steril cső használata nélkül fújatják meg a sofőrökkel?”

A rendőrségtől három nap után, szerdán késő este egyébként végül befutott a válasz. Azt írták,

„a passzív üzemben használt alkoholtesztereknél az autósok 15 centiméterről fújnak egy tölcsér felé, és nem kerülnek közvetlen fizikai kontaktusba az eszközzel”.

Szemben a steril csővel működő aktív teszterekkel itt a fúvás intenzitása lényegesen alacsonyabb, melyre az intézkedéskor fel is hívják a rendőrök a figyelmet. Az alacsonyabb intenzitás miatt a nyálrészecskék kiáramlása is kisebb volumenű. Hozzátették azt is, hogy „a fertőzésveszély csökkentése jogos érdek mind az intézkedő, mind az intézkedés alá vont részéről. (…) A passzív üzemben végzett alkoholteszteres ellenőrzéskor lehetőség van a készülék felületi fertőtlenítőkkel történő sterilizálására.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a kormányinfón azt válaszolta, „igyekezett a szondáztatás rejtelmeiben elmerülni”. Megtudta, hogy kétféle szondáztatás van: az egyik, ami steril csővel történik, a másik, amikor nincs közvetlen fizikai érintkezés a szonda és a szondáztatott között, hanem „mintegy 15 centiméteres távolságról fújják meg a szondát”.

A videón viszont jól látható, hogy

  • a készüléken nincs steril cső, vagyis passzív üzemben használták;
  • nem 15 centiről fújatják meg a sofőrrel, hanem a rendőr kifejezetten azt kéri: „két-három centiről” jó hosszan fújjon bele; és
  • nem látszik, hogy az ellenőrzés előtt a járőrök bárhogy fertőtlenítették volna a szondát.

Az általunk megkérdezett virológus szerint a vírus visszaugrani ugyan nem tud a készülékről, „amennyiben a rendőrség nem fertőtleníti a műszer felületét, és véletlenül hozzáérinti a következő ember ajkához, az komoly fertőzésveszélyt jelent”.

Gulyás szerint is jobb a megelőzés, ő abban az esetben is „elfogadhatatlannak” tartja, ha két szondáztatás között nem kerül sor fertőtlenítésre, ha a szondát passzív üzemben használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!