Gulyás Gergely: 2,5 millió oltott ember előtt nem lesz nyitás

Gulyás Gergely: 2,5 millió oltott ember előtt nem lesz nyitás

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött a kormány: nincs lehetőség a járványügyi korlátozások visszavonására, csak a fenntartása addig, amíg legalább 2,5 millió magyar ember be nem lesz oltva. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ezt be, hozzátéve: április 12-én, vagy 19-én lehet először nyitás például a közoktatásban, hozzátéve, hogy ezekről egy héttel korábban igyekeznek tájékoztatást adni. A nyitást megelőzően az óvodapedagógusokat és pedagógusokat – amennyiben jelentkeznek erre – be fogják oltani.

Összefoglaljuk a kormányinfón elhangzottakat:

  • Nincs lehetőség a korlátozások feloldására, ahhoz túl súlyosak a járványügyi adatok.
  • Húsvétig jó lenne beoltani az időseket, de még legalább 600 ezer 65 év feletti nem is regisztrált.
  • Lesz elég ágy és oltóanyag is ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát, csak az idősek jelentkezzenek időben az oltásra.
  • Ha minden 65 év feletti regisztrál, és be is oltják, akkor április 12-én, illetve április 19-én lehet nyitás legelőször: egy héttel előtte igyekszik a kormány erről értesíteni a közoktatási intézményeket.
  • Az óvodai és iskolai pedagógusokat beoltják a nyitás előtt – legalábbis Gulyás Gergely ezt ígérte, feltételül szabva, hogy az érintettek igényeljék az oltást.
  • Szükség van a keleti vakcinákra a megfelelő társadalmi átoltottság mielőbbi eléréséhez.

Milyen adatok után fontolja meg a kormány, hogy nemzetközi segítséget kérjen a víruskezelésben? – tették fel a kérdést Gulyásnak, mire azt mondta:

Az egészségügy rendkívüli tehertétel alatt áll, de egyelőre helytáll, van szabad lélegeztetőgép és ágy továbbá humán erőforrás is, így nincs szükség nemzetközi segítségre az ellátásban.

Jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik-vakcina, így összesen 1 100 000 adagot kapott ezzel együtt Magyarország.

„Azt reméljük, hogy a járványhelyzet alakulása lehetővé teszi, hogy április 12-én vagy 19-én az iskolák újranyithatnak, ezt követően pedig lesz lehetőség a személyes konzultációra” – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésünkre, mi az oka annak, hogy eltérő szabályok vonatkoznak a technikumba járó középiskolásokra és a gimnazistákra, miközben mindkét csoport ugyanazt az érettségit fogja írni. Az Emmi rendelete szerint tarthatók személyes konzultációk az érettségire készülőknek, míg az ITM a szakképzésben tanulók számára csak online konzultációkat tarthatnak április 7-ig. Nem gondolják azt, hogy így nem egyenlőek a vizsgázók esélyei?

„A helyzet egyszerű”: a Sinopharmmal február elején kezdtek oltani, 275 ezer dózist kaptak a háziorvosok az első oltásra, ugyanennyi oltást megkaptak az elmúlt hetekben is. Gulyás szerint „matematikailag könnyű kiszámolni”, hogy a vakcina 28 napos időkülönbséggel beadható, mondta a miniszter a Telex kérdésére, miszerint:

  • Több Sinopharmmal oltott olvasónk is jelezte, hogy a második dózist nem kapta meg a kiírt időpontban, a háziorvosok tájékoztatása szerint azért, mert az adott körzetbe nem érkezett a kellő időben elegendő oltóanyag. Vannak ellátás problémák a Sinopharm-vakcinák esetében, és ha igen, az hogyan érinti azokat, akik nem tudják időben megkapni a második dózist?

Gulyás „igyekezett elmerülni a szondáztatás rejtelmeiben”, és elfogadhatatlannak tartja, hogy két szondáztatás között nincs fertőtlenítés, ezt a rendőröknek is be kell tartaniuk, mondta Gulyás a Telex kérdésére, miszerint:

  • A kormány szerint nem túl kockázatos, hogy a rendőrök a járvány harmadik hullámának felfutó ágában – amikor a járványügyi számok naponta döntenek rekordot –, úgy akarják kiszűrni az ittas vezetőket, hogy ugyanazt a szondát, steril cső használata nélkül fújatják meg a sofőrökkel?

„És ha szükséges, újabb ágyakat állítunk hadrendbe” – mondta Gulyás a Telex idevágó kérdésére.

Gulyás Gergely így válaszolt arra a kérdésre, amelyet a Telex küldött a kormánynak: miután az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az év második negyedévében a felét szállítja le a megállapodásokban foglalt oltóanyagnak, 90 milliót a szerződésben szereplő 180 millió helyett, hogyan lehet garantálni, hogy akik megkapták az első oltásukat ebből a vakcinából, a második oltásukat is megkaphatják, tekintettel arra, hogy minden az országba került vakcinát eloltanak?

Szerinte nem azzal van a gond, hogy álhír-terjesztéssel vádolták meg azokat az orvosokat, akik a drámai kórházi körülményekről számoltak be, hanem azzal, hogy keverik a kórházban ápoltak számát azzal, hogy „el lehet-e látni mindenkit”. A miniszter szerint a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai ez utóbbit lehetővé teszik.

1784-en vannak most intenzív osztályon, tudta meg Gulyás.

A helyzet komoly, „de a legmagasabb halálozásra vonatkozó vádak nem felelnek meg a tényeknek”, mert itthon több olyan halálesetet is írnak fel koronavírusos halálnak, amit más európai országokban nem számítanak ebbe bele: ha Magyarországon valaki súlyos betegségben szenvedett a koronavírus mellett, és egyébként is meghalt volna, akkor azt is koronavírusos halálként tartják számon.

2020-ban 8,7 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben. Ha az uniós átlagot nézzük, akkor 2020-ban 10,6 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben.

Ezt mondta a katás adózókat érintő kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint márciusra elengedték a kata befizetését, ennél többet nem tudnak tenni a katás adózókért.

Az első oltást megkapok számának növelése érdekében ott, ahol ezt a gyógyszer-felhasználási idő lehetővé teszi, kitolják a második dózis beadásának idejét – mondta Gulyás Gergely az ennek részleteit érintő kérdésre. A miniszter a konkrét vakcinatípusokat is részletezve arról beszélt, kötve vannak a hatósági engedélyekhez, amelyek meghatározzák az egyes vakcinák beadhatósági idejét, és azt is, hogy mikor kell megkapni a második adagot.

Nagyon sok kijelölt oltópont van, ezeket akkor kell megnyitni, ha van elég vakcina, de pillanatnyilag vakcinahiány van.

Nem a jogszabály változott le, egészen egyszerűen állami beszerzés van – mondta Gulyás a Nemzeti Oltóközpontot érintő fogyasztóvédelmi vizsgálatot firtató kérdésre.

Alacsony az ismételt fertőzések száma, mondta Gulyás.

Az igaz, ha valaki átesik a fertőzésen, akkor hosszabb-rövidebb ideig védettnek tekinthető (Gulyás szerint egy-két hónaptól fél évig terjedhet a védettség).

A brit mutáns gyorsabban terjed, és a fiatalokat is jobban fertőzi.

Egyes felmérések szerint a mostani fertőzések körülbelüli 80 százaléka a brit variánshoz köthető.

Gulyás Gergely szerint kellően szigorú szabályokat érvényesítenek ott, ahol egyáltalán edzhetnek a sportolók, de ezek az edzések elengedhetetlenek ahhoz, hogy például az olimpiai felkészülésben helyük legyen a magyar sportolóknak is.

Vizsgálják, hogy a kismamák kaphatnak-e oltást, hogyan hatna az rájuk, néhány napon belül lesz eredménye, és Müller Cecília majd tájékoztat erről, és ha kell, felülírják a jelenlegi protokollt.

Ezt válaszolta Gulyás Gergely az idevágó kérdésre.

Gulyás Gergely szerint a kormánynak rendelkezésre áló adatok alapján nem igaz, hogy a kormánypárti vezetésű városokban több állami támogatást, és több uniós finanszírozást hagytak jóvá, az egy főre jutó, lakosságszám-arányos számítás legalábbis ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Nem igaz, természetesen, a magyar alkotmány világosan szabályozza a magánélet védelmét – mondta az idevágó kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter szerint a PDSZ idevágó figyelmeztetése és aggálya tévedés, világos szabályok védik a pedagógusok magánéletének védelmét, de ha mégis ilyen probléma merülne fel, azt a megfelelő szervnek érdemes jelezni.

Minden sportrendezvény zárt kapus, csak versenyengedéllyel rendelkező profik sportolhatnak.

Az a néhány sportrendezvény, ami a legszigorúbb szabályok mellett zajlik, nem zavarja a védekezést, mondta Gulyás.

Ebben rendkívül nagy szabadságuk van a háziorvosi praxisoknak, mondta Gulyás. A cél a minél nagyobb társadalmi átoltottság, azaz a közös védettség megszerzése.

500 egészségügyben tanuló vagy végzett hallgató jelentkezett önkéntes munkára a járványügyi védekezésbe, mondta Gulyás, majd hozzátette: a magánegészségügyben dolgozók is bármikor behívhatók a védekezésbe.

Nem igaz, hogy személyi kapacitáshiány lenne a kórházakban, és az sem igaz, hogy valaki ellátatlanul maradna.

Gulyás Gergely ezt a paksi atomerőmű és egyéb, az alapvető szolgáltatásokat üzemeltető cégek dolgozóinak oltását érintő kérdésre mondta, amely Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint végre megtörténhet.

4 360 000 dózist rendelt a magyar kormány az egydózisú Janssen-vakcinából, nem tudni, pontosan, mikor jön.

Elvi lehetősége van annak, hogy a háziorvosokat is átvezényeljék, egyelőre még nem volt erre szükség.

„Én magam is abban vagyok érdekelt, hogy minél többen regisztráljanak” – mondta ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely, arra kérve az érintett korosztályt, hogy éljenek az oltás adta lehetőséggel.

Jó esély van arra, hogy április 4-ig beoltsák a 65 év felettieket, akik regisztráltak az oltásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!