Elutasította a feljelentést a rendőrség, nem indítanak eljárást a kaszinók ellen a járványügyi szabályok megsértése miatt

2021. március 24. – 15:32

frissítve

Elutasította a feljelentést a rendőrség, nem indítanak eljárást a kaszinók ellen a járványügyi szabályok megsértése miatt
Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a rendőrség a Momentum feljelentését, amit a párt a Telex cikke alapján tett a Las Vegas Casino ellen a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Március elején készítettünk rejtett kamerás felvételeket az egyik legforgalmasabb budapesti kaszinóban, miután azt a járvány második hulláma alatt sem zárták be. A kaszinók ugyanis nem minősültek vendéglátóipari egységnek, de csak úgy maradhattak nyitva, ha betartották a járványügyi védelmi szabályokat, fogadkozott az intézkedéseket ért támadások után Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár.

A felvételek alapján ez viszont sokszor egyáltalán nem sikerült. A vendégek az orr vagy áll alatt viselték a maszkot, és egymást taposták a bejáratnál, a rulett asztalnál, vagy a még több embert vonzó tombola sorsolásnál. Az V. kerületi Rendőrkapitányság szerint ez így mégis rendben volt. A Telexnek küldött válaszban azt írták, hogy

„mivel a hatályos jogszabályok alapján a kaszinó nem minősül üzletnek, vendéglátó üzletnek vagy a jogszabályban nevesített szabadidős létesítménynek, így a kérdéses időszakban nem terjedt ki rá a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet”.

Így aztán szabálysértést sem tudtak megállapítani, ezért „a feljelentés elutasításáról hoztak határozatot”.

A vírus terjedése vélhetően egyébként nem feltétlenül attól függ, hogy mely üzletekre vonatkozott a kormányrendelet. Talán ezt bizonyítja az is, hogy ugyanabban a kaszinóban, ahol a felvételek készültek, február végén egy biztonsági őr megfertőződött és nem sokkal később meghalt.

A kormány március 4-én jelentette be, hogy a harmadik hullám alatt milyen újabb szigorításokat vezetnek be. Ez már érintette a kaszinókat is, így március 8-tól ezeknek az egyébként vendéglátóipari egységnek nem minősülő üzleteknek is zárva kell tartaniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!