Szijjártóval reklámozza az orosz külügy a Szputnyikot a Twitteren

2021. március 21. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem vagyok orvos, sem virológus, csupán egy közgazdász, aki politikával foglalkozik, úgyhogy ezt a területet inkább meghagynám a szakembereknek” – mondta az angol nyelvű orosz állami RT-nek adott interjújában Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter – akit az orosz Szputnyik V vakcinával oltottak be a koronavírus ellen – közölte: Magyarország nem tarthatna ott az oltási programban, ahol – több mint másfél millió ember kapott már oltást, ebből csaknem félmillió a második adagot is megkapta –, ha a többi mellett nem álltak volna rendelkezésre orosz forrásból érkező oltóanyagok is.

Az interjút az orosz külügyminisztérium is posztolta a Twitterén. A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Az interjú előtt az orosz külügy már egy szombati posztban is felhívta a figyelmet, hogy Szijjártó megkapta az orosz vakcinát:

Magyarországon az EU gyógyszerügynöksége (EMA) által már jóváhagyott vakcinákon túl a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V is bevethető. Az ezekről szóló, korábban kötött szerződéseket a magyar kormány március 11-én hozta nyilvánosságra.

Az orosz szerződéssel kapcsolatban több kérdés is felmerült: az egyik, hogy a 20 millió dolláros (mintegy hatmilliárd forintos) beszerzés ellenére a szerződés az eladó orosz fél anyagi felelősségét százezer dollárban (kb. 30 millió forintban) maximálja.

A kínai szerződésből pedig tulajdonképpen ki sem derül, milyen feltételekkel szállítanak a kínaiak, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy közvetítő céggel, a Danubia Pharma Kft.-vel szerződött. Az Átlátszó már 2012-ben megemlítette egy cikkében a céget (aminek ekkor még korábbi tulajdonos-ügyvezetője volt érdekesebb), és azt írta: a 2009-ben bejegyzett Danubia 2012-ben úgy nyert el összesen 656,5 millió forintnyi uniós támogatást, hogy egy vanuatui offshore cég (Batavia Investments Ltd.) volt a tulajdonosa. A céginformációs rendszer szerint a Danubia aztán 2013-ban két hónapig egy brit cég, a birminghami Independent Pharma Invest Ltd. birtokában volt, innen került az Átlátszó cikkében is említett Lachmann Norberthez, majd végül 2020 novemberében a rejtélyes, napokkal korábban alapított Syntonite Med birtokába.

A szerződésekkel részletesebben foglalkozó cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!