Operatív törzs: Zárt helyen, maszk nélkül 15 perc alatt fertőzhet a vírus

2021. március 18. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mára összesen 1 442 000 embert oltottak be, közülük több mint 400 ezren pedig már a második védőoltást is megkapták, kezdte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezután rátért a napi adatokra is, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy Magyarországon a tesztek háromféle antigént is ki tudnak mutatni, vagyis itthon bármelyik vírustörzs kimutatható. „Hazánkban jelenleg a brit mutáns a domináns, ami miatt nagymértékben nőhet a fertőzöttek száma” – mondta. Müller ezért újfent kérte a higiéniás szabályok betartását, és azt is, hogy a halasztható dolgainkat halasszuk későbbre, ugyanakkor hangsúlyozta:

„a nyitás ideje még messze nincs itt”.

A betegség nemcsak gyorsan terjed, de nagyon súlyos formában is zajlik. Müller egy példán is szemléltette, mennyire gyors a vírus terjedése. „Ha maszk nélkül vannak egy teremben, egy fertőzőképes személy biztosan átadja a vírust az arra fogékony személyeknek” – mondta.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy csütörtökön 54 ezer Moderna-vakcina landolt Magyarországon, és újabb 21 600 adag AstraZeneca-oltóanyagot is várnak, de ez jóval kevesebb, mint amennyire eredetileg számítottak.

Zajlik a magyar oltóanyag fejlesztése is. A Debreceni Egyetem és a Népegészségügyi Központ biztonsági laboratóriuma fejleszti a vakcinát. Először az úgynevezett preklinikai vizsgálatok zajlanak le, amely során nyomon tudják követni az oltóanyag hatásosságát. Ha ez megfelelő eredményt hoz, következhetnek a klinikai vizsgálatok.

Végezetül Müller Cecília türelmet és toleranciát kért az emberektől, hiszen „a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy mindenki a lehető legkorábban megkaphassa a védőoltást”. Életvezetési tanácsok is elhangzottak, hogyan viseljük el a korlátozásokat:

  • iktassunk be napi 1-2 óra sportot;
  • sétáljunk a szabadban;
  • próbáljuk meg a gondolatainkat elterelni a koronavírusról.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ezúttal is részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen vagy a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk. Felsorolta azt is, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és hány helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket.

Gulyás már mindenre válaszolt

A Telex ma ezeket a kérdéseket küldte az operatív törzsnek:

  • Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón álhírnek nevezte azt, hogy a területi alapú korlátozásszigorítás egyáltalán felmerült volna tervként, holott az MTI vasárnap délutáni hírében az állt, hogy „Galgóczi Ágnes közölte: az országban mindenhol terjed a vírus, Budapest és Pest megye a legérintettebb. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, ésakár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be.”
  • Miért mondta mégis ezt Gulyás Gergely? Tett javaslatot az operatív törzs megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedések bevezetésére a kormánynak?

Mivel az operatív törzs szerint a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter „kimerítően válaszolt” az újságírói kérdésekre, ezért ma egyetlen kérdést sem olvastak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!