Meghalt egy szlovák tanárnő nem sokkal azután, hogy beoltották AstraZenecával

2021. március 13. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy 38 éves tanárnő Szlovákiában, két héttel azután, hogy megkapta az AstraZeneca/Oxford védőoltást – írta a szlovák sajtó jelentései alapján az MTI.

A középiskolai tanárnő azért oltatta be magát az AstraZeneca oltásával, hogy folytathassa az érettségizők oktatását. Az oltás után erős mellékhatások – magas láz és hidegrázás – jelentkeztek. Az elhunyt tanárnő anyja az RTVS-nek elmondta, hogy a lánya február 13-án vette fel az AstraZeneca oltást, egy hétre került kórházba, ahol 27-én elhunyt.

Az oltás és a haláleset között közvetlen összefüggést nem állapítottak meg.

A televízió és rádió értesülései szerint az ABV2856 számú sorozatból kapta az oltást, amelyből 21 600 adagot szállítottak Szlovákiába.

Miután néhány esetben vérrögképződést észleltek, a héten Dánia, Norvégia, Izland és Bulgária elővigyázatosságból leállította az AstraZenecával történő oltást, Ausztriában, Észtországban, Litvániában, Luxemburgban és Lettországban és Olaszországban pedig felfüggesztették két másik sorozat felhasználását.

Az oltóanyag gyártója, 10 millió biztonságossági adat elemzése után közölte, hogy nincs összefüggés a vérrögök és az oltás között. Emellett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több ország – közöttük a gyártó Nagy-Britannia, valamint Franciaország és Németország – szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy az egyébként igen ritka trombózisos tünetek közvetlen összefüggésben lennének a vakcinával, ezért az továbbra is használható.

Arról hogy a különböző vakcinák – köztük az AstraZeneca – hogy működnek, itt nézhetik meg magyarázó videónkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!