Nem lehet a végtelenségig növelni az ágyak számát, mondja az orvosi kamara titkára

2021. március 12. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kapacitások vége felé jár az egészségügy a Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás szerint, aki maga is az intenzíven dolgozik most a harmadik hullámban. Az intenzív terápiás szakorvos a 444-nek adott interjújában azt mondta, önmagában nem látja értelmét az intenzív ágyak növelésének, ugyanis nem lenne elég szakápoló, aki kezelni tudná ezeket az eseteket.

A harmadik hullám nem érte üresen a kórházakat, hiszen még véget sem ért teljesen a második hullám, most azonban arányaiban sokkal több a fiatal beteg az intenzív osztályokon: „30-40 évesek is kerülnek be kísérőbetegségek nélkül, igen rossz állapotban, fulladva.”

Kevesebb viszont az idősebb beteg az intenzíven, ami Svéd szerint visszavezethető a korosztály nagyobb átoltottságára, másrészt arra, hogy sokan már a korábbi hullámokban is áteshettek a betegségen, harmadrészt viszont „azok az idősek, akik most kórházba kerülnek, már nem biztos, hogy eljutnak az intenzívre”.

Svéd szerint van, ahol „szerintem már bőven 6-8 körül” jár az egy ápolóra jutó betegek száma, ami viszont az intenzív osztályok esetén nagyon kockázatos lehet:

„Az én szakmám alapvetése, hogy nem lehet valakit kicsit kezelni. Vagy megkapja az intenzíves ellátás teljes spektrumát, minden szervrendszerre vonatkozóan, vagy nem. És ezek potenciálisan életveszélyes kezelések, egy lélegeztetőgéppel ártani is lehet, ha nem jut elég figyelem a betegre.”

A szakápolók hiányát pedig nem lehet az intenzív ágyak növelésével megoldani: „Hallom a kollégáktól, hogy építik az újabb és újabb részlegeket, szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket, és ápolja a betegeket. Orvosból még mindig több van, mint szakápolóból, utóbbiak pedig nem teremthetők varázsütéssel, és nem pótolhatók odavezényelt, lelkes, de más tudású személyzettel sem.”

Svéd Tamás szerint nem az intenzív osztályokon, hanem más kórházi részlegeken lehetne újabb ágyakat létrehozni: „Az oxigénellátásra képes ágyakat például érdemes lehet bővíteni, illetve lenne értelme invazív lélegeztetést nem, de intenzív ápolást, akár noninvazív lélegeztetést biztosító intermedier egységek, szubintenzív osztályok létrehozásának, bővítésének is.”

Az egészségügyi jogviszony változása miatti távozásokról Svéd azt mondta, főleg olyan intenzíves nővérek távoztak, akik „az elmúlt egy évet covidos intenzíven húzták le, iszonyatos mennyiséget dolgozva”, cserébe viszont az új jogviszony mellé nem kaptak jelentős fizetésemelést:

„Az intenzíves nővérek maximalisták, óramű pontossággal dolgoznak, villámgyorsan reagálnak, ott vannak, ha baj van, de ha sokáig bővítjük az intenzív osztályokat, ellehetetlenítjük a munkájukat, és ezzel tönkretesszük őket. Lehet, hogy ezt a járványt még végigcsinálják, de nem tudom megjósolni, utána hányan maradnak.”

A legfrissebb, pénteki adatok szerint 9011 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és 130-an haltak bele a koronavírus szövődményeibe az elmúlt 24 órában. 8718-an szorulnak kórházi ellátásra, és 949 embert tettek eddig lélegeztetőgépre.

Ide kattintva láthatja részletes grafikonjainkat a koronavírus magyarországi terjedéséről >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!