Operatív törzs: Elutasítjuk az orvosi kamara állítását, nem kell a kórházakban életek között választani

2021. március 12. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Határozottan cáfoljuk ezt az állítást, nincs a magyar kórházakban ilyen gyakorlat, a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük”

írta válaszában a HVG-nek az operatív törzs a Magyar Orvosi Kamara korábbi állítására válaszolva.

A MOK a MOK Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt csütörtökön arról beszélt, hogy eljött az idő, hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amely lényegében arra az esetre szolgál, ha választani kell két beteg élete között.

A MOK célja a dokumentummal az volt, hogy váratlan helyzetekre is iránymutatást adjon az egészségügyi dolgozóknak. Ilyen helyzet lehet az, amikor vészhelyzet esetén választani kell két beteg élete között. Hegedűs azt mondta, belső információik szerint már vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket.

Az operatív törzshöz hasonlóan az Országos Kórházi Főigazgatóság is azt válaszolta a lapnak, hogy minden kórházban jut ellátás és lélegeztetőgép azoknak a betegeknek, akik kórházi ellátásra szorulnak.

Az operatív törzs a lap többi válaszára csak annyit mondott, hogy „a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a harmadik hullám kezdete óta duplájára nőtt a kórházi betegek száma és közel háromszorosára a lélegeztetett betegek száma”,

„a drasztikusan emelkedő betegszám mellett továbbra is mindenkinek jut kórházi ellátás és lélegeztetőgép, megfelelő kapacitások állnak rendelkezésre, és ha szükséges, tovább bővítjük”.

A pénteki adatok szerint 949 ember szorul lélegeztetőgépre (38-cal többen, mint csütörtökön). Az aktív fertőzöttek száma 134 652, és péntekre egy nap leforgása alatt 130 ember hunyt el a koronavírus miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!