Jól halad az orvostanhallgatók oltása, aki megkapta a vakcinát, mehet segíteni

2021. március 10. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvostanhallgatók és az egészségtudományi szakokon tanulók többsége már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ők ugyanis az egészségügyi dolgozókkal együtt az oltási lista elejére kerültek. A hallgatók többsége már a járvány második hulláma alatt is részt vett a tesztelésben, az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt most újra behívhatják őket a kórházakba, írja az Eduline.

A Semmelweis Egyetem honlapján naponta frissülő oltásszámlálón lehet követni, hányan kapták meg a vakcinát. Jelenleg 10 928-nál jár a mutató.

A Pécsi Tudományegyetem orvosi és egészségügyi képzésén tanuló, oltásra regisztrált hallgatók nagy része is megkapta már a vakcinát. Az első oltási hullámban 947 hallgató jelentkezett, míg a második körben további 1164 hallgató igényelte a vakcinát. A szegedi és a debreceni egyetem még nem válaszolt az Eduline megkeresésére.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője szerint a következő egy hétben több százezer ember beoltását tervezik. Az oltóanyagokat kiszállították az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az utóbbiak most a hatvan év feletti embereket oltják. A most pusztító brit vírusmutáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, vagyis egy ember három másiknak adja tovább, írja az MTI.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy rendkívül súlyos a járványhelyzet Magyarországon, a következő két hét kritikus lesz. A napi halálos áldozatok száma 179-re emelkedett, már 8348-an vannak kórházban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!