Müller: Oltás után még két-három hétig mindenki ugyanolyan veszélyeztetett, mint oltás nélkül

2021. március 9. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen elsorolták a friss adatokat, amelyet ebben a cikkünkben nézhet meg, illetve a kormányzati oldalon.

Kiss Róbert a tájékoztató elején elmondta, hogy megváltoztak az Ausztriába beutazás feltételei, miután Magyarországot a magas fertőzöttségű országok közé sorolták. Amennyiben a célország Németország, Ausztrián csak átutazna valaki, de a Németországba belépés feltételei nem állnak fent, akkor már Ausztriába sem engedik belépni az utazókat. Illetve Ausztriába csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni.

Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon

– kezdte Müller Cecília a tájékoztatót, hozzátette, hogy a második hullámnál is erősebb az emelkedés jelenleg az aktív fertőzöttek számában.

A tisztifőorvos azt kérte, ha valaki tapasztalja a vírus tüneteit magán, ne menjen sehová; hívja a háziorvosát, és várja meg otthon a helyszíni mintavételt. Ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását, aminek felfutása miatt szinte naponta nyitnak meg új kórtermeket a kórházak.

Kérem, hogy fokozottan tartsuk be a higiénés szabályokat, mert a kórházba kerülés megelőzése az egyetlen fontos és általunk is valamelyest befolyásolható módszer arra, hogy a rendkívüli növekedést megtörjük” – fogalmazott Müller.

A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy ne érezze magát senki azonnal, rögtön védettnek, miután megkapta az oltást, hiszen a szervezetnek időre, akár két-három hétre is szüksége van, amíg az immunrendszer megfelelően reagál, és a szervezet kitermeli az ellenanyagokat. Mert

az oltást követő két-három hétben ugyanolyan veszélyeztetett, mintha még nem lenne oltva.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége is azt mutatja, hogy egyelőre számolnunk kell a fertőzöttek számának emelkedésével.

A tisztifőorvos megismételte, hogy a hétvégi csúszás után, ezen a héten csütörtök és vasárnap között kapják meg az elmaradt AstraZeneca oltásokat a 60 év alatti krónikus betegek, akik erről már ma üzenetet is kaphatnak. Olvasóink jelezték is, hogy elkezdték kiküldeni az sms-eket.

A következő napokban megkezdik a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók, katonák oltását is.

A tisztifőorvos azt kérte mindenkitől, hogy fogadják el a nekik felajánlott vakcinát, mert a Magyarországon használt oltóanyagok megvédhetnek a súlyos szövődményes megbetegedésektől.

Egyetlen kérdést olvastak fel, jelesül, hogy a háziorvosok visszatarthatnak-e vakcinákat. Müller szerint egészen biztosan nem tesznek ilyet a háziorvosok, akiknek megköszönte a munkáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!