Átvevőpont sem lehet egy járvány miatt bezárt üzlet

2021. március 9. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bezárták a jogi kiskaput, amin át a bezárásra kötelezett boltok mégis megoldották a vevők helyszíni kiszolgálását.

A zárva tartásra kötelezett üzletek átvevőpontként sem működhetnek; házhoz vagy szabadon elérhető csomagpontra kell szállítaniuk a megrendelt termékeket – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kedden az MTI-nek.

Vámos György közölte: a kereskedelmi szövetség állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), mert – többek között lapunk reggeli híre – szerint bezárt üzletekben, azok előtt, illetve azok parkolóiban átvesznek interneten megrendelt csomagokat a vásárlók.

Az NNK állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy csak az olyan áruházakban, üzletekben lehet az online megvásárolt termékeket személyesen átvenni, amelyek a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet szerint nyitva tarthatnak – hangsúlyozta az OKSZ főtitkára.
Kiemelte azt is, hogy a bezárásra kötelezett üzletek esetében nemcsak a belső terek nem működhetnek átvevőpontként, hanem az üzletek előtti területek és a kapcsolódó parkolók sem, semmilyen formában nem történhet személyes, közvetlen átvétel.

A házhoz szállítási szolgáltatás korlátozás nélkül működhet, illetve automata csomagponton is átvehető a megrendelt termék, ha a csomagpont nem a bezárásra kötelezett üzletben van, hanem szabadon hozzáférhető helyen – jelezte az OKSZ főtitkára.

Sok bolt bezárt, de mégis nyitva maradt

Mint arról beszámoltunk, kétféleképpen értelmezték a lezárásról szóló kormányrendelet szigorítását az online rendelés alapján is dolgozó boltláncok, áruházak. Vannak, akik szerint bár a jogszabály szerint be kellene zárniuk, az nem számít nyitvatartásnak, ha az áruház bejárata előtt adják ki az interneten megrendelt terméket a vevőnek. A másik csoport bezárta boltjait a vevők előtt, és csak csomagküldő szolgálattal, vagy csomagautomata igénybevételével juttatják a célba az árut.

A magyar e-kereskedők érdekképviseleti szervezete, az Ecommerce Hungary cikkünk megjelenését követően egyeztetést kezdeményezett a koronavírus-járvány elleni védekező intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló jogszabály értelmezése kapcsán a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szakembereivel.

A szervezet álláspontja szerint a kormányrendelet alapján köteles zárva tartani egy bolt (mert személyes jelenlétet igényel a vásárlók vásárlása). Ez alól kivétel az a helyiség vagy helyszín, ami csomagküldő szolgáltatás célját szolgálja, azaz a pl. személyes átvételt biztosít, tehát erre a lehetőségre vonatkozóan kivételt fogalmaz meg a jogszabály. A csomagküldő szolgáltatást nemcsak házhoz szállítással (ami külön is meg van említve kivételként), hanem átvevő ponton történő személyes átvétellel is meg lehet valósítani, ez benne van a csomagküldő internetes kiskereskedelem meghatározásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!