Múzeumba került Anthony Fauci híres koronavírus-modellje

2021. március 3. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Anthony Fauci, az amerikai koronavírus-járvány elleni küzdelem arca, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója a washingtoni Smithsonian Intézethez tartozó Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumnak ajándékozta saját koronavírus-modelljét annak alkalmából, hogy megkapta az intézmény Great Americans Medal elnevezésű kitüntetését, írja az MTI.

„A köz szolgálatában eltöltött több mint öt évtized alatt Fauci milliók életét segített megmenteni és hozzájárult a fertőző-, valamint immunbetegségek hatékonyabb kezeléséhez és jobb megismeréséhez” – mondta Anthea M. Hartig, a múzeum igazgatója.

Az intézmény felkérésére az Egyesült Államok vezető infektológusának számító Fauci azzal a kék és narancssárga színű, háromdimenziós nyomtatással készült modellel gyarapította a múzeum gyűjteményét, amelyet a SARS-CoV-2 szemléltetésére használt több tucatnyi interjúban.

Forrás: National Museum of American History
Forrás: National Museum of American History

A nyolcanéves Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) igazgatója „rendkívülinek és megtisztelőnek” nevezte a kitüntetést.

„Ez egy sok szempontból szörnyű év volt. Az emberek évtizedek múlva is arról fognak beszélni, amin most keresztülmentünk”

– fogalmazott a szakember.

A 2016-ban alapított Great Americans Medal korábbi kitüntetettjei között van Madeleine Albright és Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, Billie Jean King teniszcsillag és Paul Simon Grammy-díjas zenész.

Donald Trump távozása után Fauci arról beszélt, hogy felszabadult, nagyon kényelmetlenül érezte magát, amikor például a hidroxiklorokinról volt szó (amit Donald Trump koronavírus elleni csodaszernek nevezett, majd nem alkalmazott), mert nem volt tudományos alapja. Egy interjúban elárulta, hogy a volt elnök nem vette igazán komolyan a járványt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!