Fauci szerint Trump nem vette igazán komolyan a járványt

2021. január 25. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője, Dr. Anthony Fauci a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy amikor megpróbálta jelezni Donald Trump elnöknek a járványhelyzet súlyosságát, és hogy New York államban egyre több a fertőzött, akkor Trump erre többnyire úgy reagált: „Nos, ugye nem is olyan rossz a helyzet, igaz?”.

A másik dolog, ami igazán aggasztotta Faucit, hogy Trump az üzleti ismerőseitől, barátaitól kapott gyakran telefonhívásokat, amelyben a vírus elleni gyógymódokat és gyógyszereket ajánlgatták neki. Amikor Fauci megpróbálta elmagyarázni, hogy klinikai vizsgálatokkal igazolni lehet, hogy egy szer hatásos-e, vagy sem a vírus ellen, arra Trump úgy reagált, hogy „Ó, nem, nem (…) ezek a dolgok tényleg működnek”.

Fauci szerint Trump ugyanolyan komolyan vette ezeket a tanácsokat, mint a valóban megalapozott véleményeket. Szerinte erre volt példa az is, amikor Trump a hidroxiklorokin nevű maláriaellenes gyógyszer alkalmazásáról beszélt a nyilvánosság előtt. „Mindig ugyanaz volt: »Egy barátom hívott fel bla, bla, bla« Ekkor kezdtem egyre kényelmetlenebbül érezni magam” – mondta Fauci, aki szerint Trump az elnöki ciklusa első három évében talán azt sem tudta, hogy kicsoda ő.

Dr. Anthony Fauci 2021. január 21-én, Washingtonban – Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Dr. Anthony Fauci 2021. január 21-én, Washingtonban – Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Először csak 2019 szeptemberében találkoztak, amikor Trump egy influenzával kapcsolatos dokumentumot írt alá, a munkakapcsolatuk tavaly januárjától lett egyre intenzívebb. Fauci azt is mondta, gyakran kellett ellentmondania az elnöknek a nyilvánosság előtt, de úgy érezte, nem tehet mást, mert ellenkező esetben a saját integritását veszélyeztetné, és hamis üzenetet küldene a világnak.

„Ha nem szólalok fel, azzal hallgatólagosan jóváhagytam volna mindazt, amit mondott” – mondta Fauci, aki szerint emiatt Trump belső köre fel is háborodott, és elkezdték hitelteleníteni a személyét. Olyan is előfordult, hogy egy nyilatkozata után Trump felhívta, és azt mondta neki, hogy:

„Hé, miért nem vagy pozitívabb, miért vagy ilyen pesszimista? Legyél optimistább!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!