Nagy-Britanniában egy önként jelentkező jegyespár mindenféle korlátozás nélkül tarthat esküvőt

2021. február 26. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Brit miniszterek több ezer önkéntes bevonásával tesztelnék, hogy a koronavírus-járvány közepette mennyire lehet biztonságosan megtartani különböző eseményeket. Arra kíváncsiak, hogy lehete-e már nézők előtt futballmeccseket, színházi előadásokat vagy koncerteket rendezni. A tíz próbaeseményt április után tervezik lebonyolítani, írja a The Times.

A kiválasztott helyszíneken: stadionokban, éjszakai klubokban és konferenciaközpontokban tudományos kísérleteket végeznének, hogy kiderítsék, milyen tesztelési rendszerek és biztonsági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a közönség visszatérhessen ezekre a helyekre.

A Boris Johnson által felvázolt újranyitási terv fontos részének számító kísérletek résztvevőit a rendezvények előtt és után is tesztelnék, hogy így térképezzék fel a fertőzési kockázatot. A rendezvények mellett a programba toboroznak legalább tíz, különböző járatokon, eltérő régiókba repülő pilótát, az ő esetükben a légi közlekedés és a fertőzésveszély összefüggéseit tanulmányoznák.

Sőt, kísérletképpen egy önkéntesen jelentkező jegyespár mindenféle létszámkorlátozás nélküli esküvőt is tarthatna (a helyzet amúgy nem vészes: jelenleg 30 fős az esküvői létszámlimit), hogy a brit egészségügyi hatóság így mérhesse fel az esküvőkhöz hasonló összeborulós rendezvények hatását. Egy, a lap által megkérdezett rendezvényszervező szerint elvileg az esküvőket járványszempontból könnyebb ellenőrizni, hiszen pontosan lehet tudni, kik és honnan jönnek, kivel találkoznak, a lagzik mégis gyakran váltak szuperterjesztő eseményekké.

A kísérletekért felelős, a digitalizációért, kultúráért, médiáért és sportért felelős tárca szerint a kísérletek alapján lehet eldönteni, hogy nem teljes átoltottság mellett mennyire biztonságos a kevés távolságtartással járó események engedélyezése. A szigetországban jelenleg csaknem 20 millió ember, a lakosság 37 százaléka kapta meg legalább a vakcina első adagját, de közülük csak 700 ezer ember van túl a második dózison.

Az újranyitási terv szerint május 17-től a szabadtéri rendezvényeket 50 százalékos létszámmal, de legfeljebb 4000 résztvevővel lehet megtartani, a leedsi és readingi nagy, rendszerint összesen 200 ezer embert megmozgató zenei fesztiválok szervezője bejelentette, hogy augusztusban mindkét eseményt megtartják – mondjuk a híres Glastonbury fesztivál idén elmarad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!