PDSZ: Miniszterelnök úr, legyen határozott, zárja be az iskolákat!

2021. február 26. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zárják be az iskolákat, óvodákat, kéri újra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután Orbán Viktor csütörtök este arról beszélt, a járvány két legnehezebb hete jön.

A szakszervezet szerint már egyre több intézményük érintett a járványügyi intézkedésben, egyre többet kell részlegesen vagy teljesen lezárni, egyre több tanár fertőződik meg vagy kerül kórházba. A tanárok átlagéletkora pedig 54 év, köztük pedig sok a krónikus beteg, a PDSZ szerint ennek ellenére nincsenek kiemelt helyen az oltási sorban.

A PDSZ most arra kéri a miniszterelnököt, hogy „ebben a történelmi helyzetben tegye most félre politikai megfontolásait: komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban, pedagógiai szakszolgálatokban, kollégiumokban, és egyes szakképző intézményekben, ahogy az azokat támogató intézményekben is!”, és álljanak át digitális oktatásra az intézmények.

Mint írják: „Miniszterelnök Úr! Most legyen határozott, és hozza meg ezt a népszerűtlen döntést! Ezek történelmi idők – és történelmi jelentőségű döntések állnak Ön előtt. Ne hagyjon cserben bennünket és a társadalmat: állítsuk meg a harmadik hullám rohamos terjedését!”

Frissítés: Az operatív törzs a pénteki tájékoztatója után azt írta a HVG-nek: „A mai napon mindössze az iskolák 2,4 százalékában kellett a teljes intézményre nézve tantermen kívüli, digitális munkarendet elrendelni, így egy teljes lezárás szükségességét az adatok még nem támasztják alá. Természetesen az Operatív Törzs és a kormány folyamatosan nyomon követi a járványhelyzet alakulását, és indokolt esetben meghozza a szükséges döntéseket.”

Bár a felsőoktatásban és a középiskolások számára a tavaly novemberi korlátozások bevezetése óta online zajlik az oktatás, a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradhattak. Azokban a hagyományos oktatást folytató általános iskolákban, ahol koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, eddig jellemzően csak az érintett osztályok kerültek karanténba, és igyekeztek úgy megoldani a dolgot, hogy ne kelljen az egész intézménynek áttérnie a digitális tanrendre. A héten viszont már több általános iskolában állnak át online oktatásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!