Kisebb vagyonnal kárpótolják azokat a japán családokat, amelyekben oltás következtében meghal valaki

2021. február 23. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 120 millió forintnak megfelelő kártérítést kapnak az államtól azok a japán családok, akiknél egy hozzátartozójuk meghal a koronavírus elleni oltás után. Ezen felül a temetkezési költségeket is állják, írja a Soranews24. A kártérítés megítélésekor még az sem számít, hogy a gyártó vagy az egészségügyi személyzet hanyagsága okozta-e a halált.

A fejlett országok közül Japán kezdte meg a legkésőbb a vakcinaforgalmazást. A lemaradást a lehető legnagyobb szervezettséggel próbálják behozni: első körben az egészségügyi dolgozókat oltják, majd az idősek következnek, aztán azok, akik valamilyen betegségben szenvednek.

Az AFP hírügynökség szombati összesítése szerint – amit az MTI is ismertetett – az oltások számát tekintve az Egyesült Államok áll az élen 59,6 millió adaggal. Őket Kína követi 40,5 millió oltással (február 9-i adat), majd az Egyesült Királyság (17,5 millió), India (10,7 millió) és Izrael (7,1 millió) következik a sorban.

A japán kormányfő korábban 2021 közepére ígérte a teljes népességnek elegendő vakcinamennyiség beszerzését. Összesen 314 millió egységnyit rendeltek a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináiból.

A japán álláspont szerint a tavalyról elhalasztott olimpiát azért is kell megrendezni, mert ez a koronavírus legyőzésének bizonyítéka lehetne, de egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy ez össze is jön majd. A legfrissebb felmérés szerint a japán lakosság 80 százaléka úgy gondolja, hogy nem lenne szabad megtartani az olimpiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!