Tokiói olimpia: egyre kevesebb a remény

2021. január 15. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevésbé valószínű, hogy megtartják idén az eredetileg egyébként tavalyra tervezett tokiói olimpiát, írja a New York Times.

Mivel a koronavírus-fertőzöttek száma nagyon sok országban, így Japánban, Európában és Amerikában is még mindig magas, a tokiói városvezetők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy nem biztos, hogy a játékokat idén biztonságosan meg lehet rendezni.

A halasztás azért is lenne fájdalmas, mert sokszor úgy hivatkoztak az olimpiára, mint ami szimbolikusan a járvány legyőzésének ünnepe lehet világszerte. Elképzelhető, hogy a NOB az olimpia lemondására kényszerül, ami a szervezetnek és Japánnak is gigantikus veszteségeket jelentene. Japán több mint 12 milliárd dollár értékben költött stadionokra és infrastrukturális beruházásokra, ez nagyjából 3600 milliárd forintnak felel meg.

Az utóbbi hetekben japán vezetők és a szervezet döntéshozói is többször hangoztatták, hogy meg kell tartani a játékokat és nincs mód további halasztásra, a szigetországban készült közvélemény-kutatások szerint nagy többségben vannak azok, akik szerint ilyen járványhelyzetben nem lehet megtartani a játékokat.

És a napokban már az egyik japán kormánytag is azt mondta, nem biztos, hogy meg lesz tartva a rendezvény. De Dick Pound, a NOB egyik illetékese szerint sincs garancia arra, hogy lesz idén olimpia.

Eredetileg tavaly tartották volna Tokióban az olimpiát, a halasztás után a megnyitóünnepséget idén július 23-ra tervezik. Thomas Bach NOB-elnök korábban azt mondta, a játékok újbóli elhalasztása nem lehetséges. Mutó Tosiró, az olimpiai játékok tokiói szervezőbizottságának ügyvezetője a héten megerősítette ezt az álláspontot. A tervek szerint 2024-ben Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz az olimpia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!