Elég a szimpla sarkvidéki hideg a Pfizer vakcinájának

2021. február 19. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hétig megőrzi a minőségét a Pfizer és BioNTech közös vakcinája, ha mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között tárolják, idézi a gyártók közleményét az MTI.

Eddig ezt az oltást mínusz 80 és mínusz 60 közötti hőmérsékleten, különleges konténerekben tárolták, ami megnehezítette a szállítást és a tárolást.

Az új tárolási szabályok „megkönnyíthetik a vakcinánk kezelését a gyógyszertárakban és lehetővé teszik a nagyobb rugalmasságot az oltóközpontban” – mondta Ugur Sahin, a mainzi székhelyű BioNTech főnöke és társalapítója.

A hosszú távú raktározást (legfeljebb fél év) továbbra is alacsony hőmérsékleten kell megoldani, de a BioNTech és a Pfizer kérte az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatalt (FDA), hogy engedélyezzék a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti tárolást két hétre. A vakcina öt napig hagyományos hűtőszekrényben is tárolható (+2 és +8 Celsius-fok között).

Egy másik RNS-alapú védőoltás, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat vakcinája hat hónapig tárolható mínusz 20 Celsius-fokon, klasszikus hűtőszekrényben pedig 30 napig. A vakcinák tárolási hőmérsékletéről és azok lehetséges okairól itt írtunk hosszabban, a magyarországi hűtési-szállítási gyakorlatról pedig ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!