Mi a furcsa azon, hogy a háziorvos hűtőtáskával és jégakkuval megy az oltásért?

Legfontosabb

2021. február 17. – 05:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész ország a sajtó nagy részével együtt közösen hitetlenkedett azon, hogy a háziorvosoknak hűtőtáskában, jégakkuk közé rakva kell elhozniuk a koronavírus elleni vakcinákat, holott ez hosszú évek óta bevett gyakorlat az alapellátásban. A Telex által megkérdezett háziorvosok nem is értették a felháborodást: egyrészt teljesen elterjedt módszer, hogy az influenzaoltást vagy a gyerekek kötelező védőoltásait így szállítják, másrészt többen azt mondták, hozzájuk eleve futár vitte ki a koronavírus elleni vakcinát és a hozzá való fecskendőket is.

Hétfőn Hadházy Ákos független képviselő tett közzé egy Facebook-posztot, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal arra kérte a háziorvosokat, hogy vigyenek hűtőtáskát és jégakkut, amikor a Gödöllői Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán átveszik a Moderna-vakcinákat. A képviselő azt kifogásolta, miért a háziorvosoknak kell bemenniük a kormányhivatalba a vakcinákért, és milyen megoldás az, hogy ehhez hűtőtáskát használnak. Hadházy szerint a hűtési lánc biztosítása érdekében a kormánynak kellene megszerveznie az ampullák kiszállítását egy arra alkalmas hűtőkocsival, vagy miért nem használják erre a katonákat, akiket visszavonhatnának a kórházak portáiról.

A Telex által megkérdezett háziorvosok közül többen nem is értették ezt a problémát, mert hozzájuk futár szállította ki a vakcinát. Voltak ugyanis olyan kormányhivatalok, amelyek így szervezték meg a szállítást. Más orvosok abban sem láttak semmi kivetnivalót, hogy nekik vagy asszisztensüknek kellett elmenni a vakcináért. Megszokták már ezt, hiszen évek óta így szokták átvenni az influenza elleni oltásokat vagy a gyermekeknek szánt védőoltásokat.

„Ehhez azért nem azt a szilárd műanyag hűtőtáskát használjuk, amelyikben az ember a nyáron a sört szokta hűteni magának a Balaton-parton” – mondta a Telexnek egy háziorvos. Az orvosok a gyógyászati segédeszközboltokban beszerezhető, kisebb, puha oldalú orvosi hűtőtáskákat használják erre a célra a klasszikus jégakkukkal. Ezek a hűtőtáskák alkalmasak arra, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg, amíg az átvett vakcinák az orvosi rendelőkben lévő hűtőszekrénybe kerülnek. Előírás, hogy a hűtőszekrényben legyen hőmérő, amelyen folyamatosan ellenőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Mivel ez alapvető működési feltételnek számít egy háziorvosi praxisnál, a tisztiorvosi hivatal előszeretettel ellenőrzi is, és akinél nem működik megfelelően a hűtő, annak akár az engedélyét is bevonhatják. A hűtőben más gyógyszereket is szoktak tárolni.

Az AstraZeneca oltóanyagát pakolják a fővárosi kormányhivatal parkolójában a XIII. kerületi Teve utcában 2021. február 9-én – Fotó: Mohai Balázs/MTI
Az AstraZeneca oltóanyagát pakolják a fővárosi kormányhivatal parkolójában a XIII. kerületi Teve utcában 2021. február 9-én – Fotó: Mohai Balázs/MTI

„Részletes tájékoztatást kaptunk a koronavírus elleni vakcinák tárolási feltételeiről” – mondta kérdésünkre egy budapesti háziorvos. Most leginkább az AstraZeneca vakcinájával oltanak az orvosok. Ezt a vakcinát eleve nem kell olyan alacsony hőmérsékleten tartani, mint a Pfizert vagy a Modernát.

Az AstraZeneca vakcinája bontatlan csomagolásban, 2–8 fokon hat hónapig is eltárolható a hűtőben.

Ha már felbontottak (átszúrtak) egy ampullát, akkor „a készítmény kémiai és fizikai stabilitása” 48 óráig marad meg, amennyiben továbbra is 2–8 fokon tartják a hűtőben. Azt is leírják, hogy „ezen időtartam alatt, a készítmény egyszer, 6 óránál nem hosszabb időszakon keresztül, legfeljebb 30 °C-on tárolható és felhasználható.” Ezután már nem szabad visszatenni a hűtőbe, meg kell semmisíteni.

A Pfizer–Biontech-vakcina különlegessége, hogy hosszú távon (maximum hat hónapig) extrém alacsony hőmérsékleten, –90 °C és –60 °C között kell tárolni. Ahhoz azonban, hogy felhasználhassák, ki kell olvasztani.

Ha kiveszik a fagyasztóból, akkor a bontatlan Pfizer–Biontech-vakcinát 2–8 °C-on öt napig lehet tartani, azaz az elszállításra alkalmas egy jégakkukkal megrakott hűtőtáska, a tárolásra pedig a rendelő hűtőszekrénye.

Ez a vakcina a felhasználás előtt maximum 2 órán át lehet szobahőmérsékleten, maximum 30 °C-on. Ezen idő alatt be kell adni az oltásra várakozóknak. Ezért olyan fontos a betegek megfelelő szervezése, hogy az ampullák teljes tartalmát fel lehessen használni, mert ha a vakcina egyszer kiolvadt, utána már nem szabad újra lefagyasztani.

A Moderna vakcinát hosszú távon 7 hónapig lehet tárolni –25 ºC és –15 ºC között. Amikor az orvoshoz kerül, a bontatlan vakcina fénytől védve, hűtőszekrényben 2 ºC és 8 ºC között legfeljebb 30 napig tárolható – olvasható az alkalmazási előiratban. Ha a bontatlan vakcinát kiveszik a hűtőszekrényből, akkor legfeljebb 12 órán át tárolható 8 ºC – 25 ºC-os hőmérsékleten. Ha az ampulla gumidugóját átszúrják, akkor 2 ºC és 25 ºC közötti hőmérsékleten 6 órán keresztül marad meg a vakcina igazolt minősége.

Egy háziorvos a Telexnek azt mondta: hozzá nemcsak a vakcinákat szállították ki, de megkapta a beadásukhoz szükséges tűket és fecskendőket is. Ezekkel kis kellemetlenség azért van, mert nem az oltásokhoz használatos kisebb, inzulinos fecskendőket kaptak, ami most hiánycikk, hanem normál, 2 ml-es eszközöket. A gond ezekkel egyedül az, hogy ezekben kicsit nehezebb kimérni a 0,3 ml-es adagokat, amiket be kell adni az oltásból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!