Ülő nézőkkel tarthat nyári fesztiválokat Franciaország

2021. február 18. – 22:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet nyári fesztiválokat tartani Franciaországban, de egy-egy koncerten csak ötezer ember lehet, és ők is csak ülhetnek, jelentette be csütörtökön a francia kulturális miniszter.

Azt is mondta, 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre a fesztiválok megsegítésére (de ha kell, növelik az alapot), amiből azok a fesztiválok kapnak, akik a feljebb említett módot választják, vagy teljesen lemondják a rendezvényeiket.

Emellett a kormány 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére, írja az MTI.

A Vieilles Charrues zenei fesztivál már bejelentette, hogy él a lehetőséggel. 2019-ben 270 ezren voltak rajta. A párizsi Solidays fesztivál viszont idén így is elmarad. Ezen 2019-ben 228 ezren jártak három nap alatt.

A magyarországi fesztiválhelyzet még nem tisztázott, Gerendai Károly korábban azt mondta, márciusig kell eldőlnie, hogy idén nyáron lesz-e Sziget.

A koronavírus tavaly decemberig legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést okozott a magyar zeneiparban, amely 2019-ben még 73 milliárd forint bevételt ért el, 2020-ban viszont elveszítette piacának körülbelül a 60 százalékát. Pedig 2019 rekordév volt. Akkor a magyarországi zeneipar 18 milliárd forinttal nagyobb bevételre tett szert, mint a szabad forgalmú könyvpiac, és már a 164 milliárdos magyarországi filmgyártásból származó jövedelem felét is megközelítette.

Még tavaly augusztusban derült ki, hogy 5,3 milliárd forintot ad a kormány egy Raktárkoncert elnevezésű programsorozatra, amellyel a koronavírus-járvány miatt csőd szélére került hazai zeneipart igyekeztek megsegíteni. A papírformával szemben végül nem a könnyűzenében kifejezetten aktív Demeter Szilárd és az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum, hanem az Orbán Ráhel-féle Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kapta meg a projektet, az MTÜ aztán a lebonyolítással az Antenna Hungáriát, a Visual Europe Groupot, illetve kisebb szervezőket bízott meg. A fellépőket három halmazra osztották (fesztiválzenekarok, cigány- és mulatós zene, régi veteránok), az ő kiválasztásukat a Volt Produkció (fesztiválzenekarok), Rózsa István (veteránok) és Fásy Ádám (mulatós) intézte. Az korábban kiderült, hogy a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda kérte fel a voltosokat a munkára.

Később aztán a Telexen kiderítettük, hogy a zenészeknek szánt 5,3 milliárd forint több mint fele az Antenna Hungáriához (AH) vándorol, egy olyan állami céghez, amelyet a 2017-es budapesti vizes világbajnokság óta elkezdtek állami megrendelésekkel felhizlalni, hogy a szintén a NER-közeli Visual Europe Grouppal (VEG) szép lassan kiszorítsák a járvány miatt munka nélkül maradt konkurenciát a piacról. De nemcsak az AH és a VEG járt jól, a Rogán köreihez tartozó Balásy Gyula cége, a Lounge Group kapta például a raktárkoncertek kommunikációval kapcsolatos munkáit.