Hollandiában jogellenesnek ítélte a bíróság a magyarországihoz hasonló éjszakai kijárási tilalmat

2021. február 16. – 12:47

frissítve

Hollandiában jogellenesnek ítélte a bíróság a magyarországihoz hasonló éjszakai kijárási tilalmat
A kijárási tilalom elleni amszterdami tiltakozás egyik különlegesen felkészült résztvevője Fotó: Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hágai bíróság keddi ítélete szerint azonnal meg kell szüntetni a Hollandiában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalmat

írta kedden az Euronews. Az országban január 24-től lépett életbe az éjszakai kijárási tilalom, ami szerint este fél kilenc és hajnali fél öt között a kutyasétáltatók és az éjszakai munkát végzők kivételével lényegében senki nem lehet az utcákon, a szabályszegőket pedig 95 euróra (azaz 34 ezer forintra) büntetik. A szigorítás szükségességét a koronavírus brit változatának megjelenésével magyarázták, ami a kormány prognózisai szerint veszélyesen túlterhelheti az egészségügyi rendszert. A második világháború óta először elrendelt kijárási tilalom ellen zavargások törtek ki, melyek során egy koronavírus-tesztközpontot is felgyújtottak, a rendőrség pedig több száz embert vett őrizetbe.

Az utcai tiltakozások mellett egy civil szervezet olyan beadványt nyújtott be a hágai bírósághoz, mely vitatta a kijárási tilalom alkotmányosságát. A testület (mely természetesen nem egyenlő a hágai Nemzetközi Bírósággal) egyetértett az indítvánnyal, és kimondta: a kijárási korlátozások elrendelésével a kormány visszaélt hatalmával. A bíróság szerint ugyanis a kijárási tilalom az állampolgárok magánélethez és szabad mozgáshoz való alapjogainak megsértését vonja maga után, ezért bevezetését „nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatnak” kell megelőznie. A törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a klasszikus jogalkotási folyamat mellőzése mellett léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy a törvény értelmében nem áll fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozó intézkedés végrehajtását illetően.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd délután adott sajtónyilatkozatában arra kérte az ország lakosságát, hogy a bírósági döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka. Azt mondta, noha a kijárási tilalom népszerűtlen intézkedés, szükség van rá a koronavírus, illetve fertőzőbb mutációi terjedésének megállításához.

A jelenlegi járványhelyzetben nem lenne bölcs feloldani a kijárási tilalmat. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk fizikai kapcsolattartást.

Rutte azt is közölte, a kormány megtámadja a bírósági határozatot. Továbbá arra kérte a bíróságot, a fellebbezés elbírálásának idejéig függessze fel a határozat érvényességét. Hozzátette, kormánya új rendkívüli törvény kidolgozásán fáradozik, hogy a kijárási tilalom elrendelése erősebb jogi alapokkal rendelkezzen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!