Megjelent a rendelet a vakcinaigazolványról

2021. február 13. – 00:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vakcinaigazolványnak nem lesz érvényességi ideje, de fel lesz rajta tüntetve az oltás ideje és a védőoltás típusa is – derült ki a péntek éjjel közzétett kormányrendeletből. A beoltottaknak nem kell igényelniük a kártyát, azt automatikusan és ingyen meg fogják kapni postán keresztül.

Ahogy azt Gulyás Gergely már a csütörtöki kormányinfón bejelentette, a koronavírus elleni védettséget igazoló kártyát többféleképpen is meg lehet kapni:

  • Akik megkapták a második oltást is – az ő esetükben az érvényesség kezdete a második oltás beadásának időpontja, lejárati idő viszont nem lesz, mert az egyes vakcinák által nyújtott védelem időtartalmáról még nincs pontos információ.
  • Akik igazoltan átestek a fertőzésen – az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív teszt vagy a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja.
  • Akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ezért nincs erről igazolásuk – ők csináltathatnak antitesteket kimutató vérvizsgálatot hitelesített laboratóriumban. Míg az első két csoportnak ingyenes lesz az igazolvány, a harmadik csoportba tartozók költségtérítés fejében igényelhetik. Az ő esetükben az érvényesség ideje négy hónap lesz.

Azoknak, akik nem az oltás miatt kapnak igazolást, hanem azért, mert már igazoltan átestek a fertőzésen, lesz érvényességi idő is a plasztikkártyájukon. Az érvényesség dátuma az ő esetükben a „fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor egy korábban regisztrált fertőzöttnek először lett negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje. Ha valaki enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen vészelte át a betegséget, és nem tesztelték újra, miután kimutatták nála a koronavírust, akkor esetében a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A hivatalos felgyógyultaknak sem kell külön igényelniük a plasztikkártyát, ők is ingyen és automatikusan fogják azt megkapni.

Akik nem kaptak oltást és nem hivatalosan regisztrált felgyógyultak, hitelesített laboratóriumban, saját költségre (11 ezer forintért) elvégzett ellenanyag-vizsgálattal is tudják igazolni a védettségüket. Ők nem kapnak automatikusan plasztikkártyát, de egy négy hónapra érvényes koronavírus elleni védettségi igazolványt igényelhetnek elektronikus úton vagy személyesen valamelyik kormányablakban. A kártya kiállításáért további 3000 forintot kell fizetniük.

A védettségi igazolványon minden esetben szerepelni fog az érintett neve, útlevélszáma (ha van érvényes útlevele), személyazonosító okmányának a száma és a védettségi igazolványnak a sorszáma. Ezen kívül a beoltottak esetében az oltás tényének igazolása, az oltás időpontja és az oltóanyag típusa is fel lesz tüntetve.

Frissítés (02.28.):Az oltóanyag típusa végül mégsem lesz feltüntetve.

A felgyógyultak esetében pedig az igazolás érvényességi ideje kerül még rá a kártyára. Az adatok egy része angolul is szerepelni fog, de a rendeletből nem derül ki, hogy angolul pontosan mi lesz majd olvasható.

A plasztikkártyát nem lehet átruházni és csak személyiigazolvánnyal vagy útlevéllel együtt lesz érvényes. Arról pedig, hogy milyen jogosultságok járnak vele a koronavirus.gov.hu-n lehet majd tájékozódni a rendelet szerint.

A védettséget ugyanakkor nemcsak a kártyával lehet majd igazolni, hanem egy applikációval is. A telefonos alkalmazás az EESZT-ből szerzett adatok alapján fogja tartalmazni az oltott nevét, tajszámát, az oltás idejét, a védőoltás típusát és azt, hogy aktuálisan védett-e, vagy sem.

Ahogy arról korábban is írtunk, a védettségi vagy vakcinaútlevelekről világszerte megy a gondolkodás, más országok, légitársaságok, techcégek is próbálkoznak saját és közös megoldásokkal, és az Európai Unión belül is felmerült az igény egy olyan megoldásra, amelyet a tagállamok (és ideális esetben az EU-n kívüli országok) kölcsönösen elfogadnak.

A covidos védettségi igazolványoknak a bevezetésével kapcsolatban ugyanakkor több kérdés és probléma is felmerül, ezekről részletesen ebben a cikkünkben olvashatnak >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!