Két magyar cég együttműködése segíti a koronavírus elleni gyógyszer előállítását

2021. február 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két magyar vállalat, a RotaChrom és a Cyclolab együttműködése segíti a koronavírus kezelésére szolgáló hatóanyag előállítását. A stratégiai partnerség célja egy technológiai és gazdasági szempontból is hatékonyabb eljárás kidolgozása a remdesivir tisztítására – áll a közleményükben.

A remdesivir egy örökítőanyag-dependens RNS polimeráz inhibitor, mely az első, uniós szinten is engedélyezett antivirális hatóanyag a koronavírus-fertőzés kezelésére. Eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki, de a tavaly kirobbant világjárvány hatására koronavírusos betegséggel is megindultak a kutatások. A súlyos tüneteket mutató kórházi betegeken végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján hatásosnak bizonyult, az Európai Unió jóváhagyta és alkalmazza a hatóanyagot. A remdesivir formuláció 3 százalékban tartalmaz hatóanyagot és 97 százalékban ciklodextrin-származékot mint segédanyagot.

Az együttműködés a RotaChrom hatóanyag-tisztítási eljárását ötvözi a Cyclolab ciklodextrin-kutatás területén szerzett évtizedes tapasztalatával. A RotaChrom által fejlesztett egyedi berendezés – az ún. rCPC (research-scale Centrifugal Partition Chromatography, kutatási célokra fejlesztett centrifugális megoszlási kromatográf) – folyadék-folyadék kromatográfia segítségével képes hatóanyagokat elválasztani egymástól. Ez hatékonyabb és gyorsabb megoldás a hagyományos kromatográfiás eljárásokhoz képest, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet a gyógyszeriparnak.

A Cyclolab 1970 óta foglalkozik a ciklodextrinek kutatásával, előállításával és módosításával, és a remdesivir segédanyagának elsődleges európai gyártója. Az együttműködés célja a két cég különleges technológiáiból születő lehetséges szinergiák vizsgálata, és annak értékelése, hogyan lehetne egy gazdaságosabb tisztítási alternatívát kifejleszteni.

A remdesivirrel, illetve a segédanyagát gyártó magyar CycloLabbel korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk, ezt itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!