A világon elsőként vizsgálja az űrben a remdesivirt egy magyar cég

2020. november 18. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Közös kutatást indít az űrkémiában vezető szerepet betöltő magyar InnoStudio, és a remdesivir segédanyagának elsődleges európai gyártója, a szintén magyar CycloLab, melyben a világon elsőként végeznek a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztéshez kapcsolódó kísérletet a Nemzetközi Űrállomáson. A mikrogravitáció lehetséges hatásait vizsgáló kutatás célja a jelenleginél sokkal nagyobb hatékonyság elérése – derült ki az InnoStudio sajtóközleményéből.

„A jelenlegi, háromszázalékos remdesivir/SBECD arány lehetséges növelésével a gyógyszer alkalmazhatósága magasabb kockázatú célcsoportokra, például veseelégtelenségben szenvedő fertőzöttekre is kiterjeszthetővé válik. Bízunk benne, hogy eredményeinkkel hozzájárulhatunk a járvány elleni hatékony küzdelemhez. ”

– mondták el a projekten dolgozó szakemberek, hozzátéve, hogy kutatásuk a mikrogravitációs környezet előnyeit kombinálja a gyógyszerkutatással, így egyben kezdeményezik, hogy a gyógyszeripari vállalatok kapcsolódjanak be a már számos űrügynökségnél és űripari cégnél terítéken lévő, űrbeli gyógyszerfejlesztési törekvésekbe.

A kutatók a japán Japan Manned Space Systems Corporation és a belga Space Applications Services cégek űrtechnológiai platformjait használják a kísérleti vizsgálatokhoz. A mintákat a SpaceX Dragon űrhajó CRS-21 nevű kereskedelmi missziója szállítja a Nemzetközi Űrállomásra 2020 decemberében. A remdesivirrel, illetve a segédanyagát gyártó magyar CycloLabbel korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk, ezt itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!