1576 új fertőzöttet és 98 halálos áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában

2021. február 5. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napon 1576 új koronavírusos esetet találtak, így összesen 373 564 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a koronavírus-járványról tájékoztató hivatalos kormányzati honlapon. 98 halálesetet rögzítettek, ezzel az elhunytak száma 12 930 főre emelkedett. Csütörtökön 1652 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (legutóbb január közepén volt ennél magasabb ez az érték), és 93 ember halt meg a betegség következtében.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 275 764 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 870 főre csökkent. Jelenleg 3638 embert ápolnak kórházban, ebből 302-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta: a korábbi javuláshoz képest most inkább stagnálásról, némi romlásról lehet beszélni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A kormányfő szerint több mint 264 ezer oltottak be Magyarországon legalább egyszer, több mint 90 ezret pedig már kétszer. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Vasárnapi határidővel minden háziorvosi praxisból 6 idős embert kórházi oltóponton oltanak be, ezenfelül 1080 háziorvos maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert. A terv szerint több mint 30 ezer idős embert oltanak be a következő napokban kórházi oltópontokon és tízezret maguk a háziorvosok. Arról, hogy az oltókampány most hol tart Magyarországon, kik kapják, mikor és hol, itt írtunk részletesen.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az újranyitással kapcsolatban bármit el tud képzelni; azt is, hogy lesznek többletjogaik a már beoltottaknak és a fertőzésen hat hónapon belül átesetteknek, és azt is, hogy nem lesz ilyen, ha a többség ezt nem tartja méltányosnak. „Akkor egy ilyen intézkedés inkább roncsolja a társadalmat, mint építi” – fogalmazott. Később hozzátette: aki nem regisztrált az oltásra, azon nem tudnak segíteni. Orbán emellett úgy véli: igazuk van az elégedetlen vendéglátósoknak. A kormány előzetesen egy utófinanszírozásos rendszert gondolt el, de „ez nem volt szerencsés”, ezért megváltoztatták, és februárban egy összegben megkapnak mindent, amit eddig kellett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!