Hét évbe is telhet a mostani oltási tempóban, mire elérhetjük világszerte a nyájimmunitást

2021. február 5. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hét évbe is beletelhet, mire világszerte visszatérünk a normális életünkhöz – erre következtet a Bloomberg, ami a mostani oltási statisztikák alapján jelzi előre országokra lebontva, hol mikorra érheti el a lakosság oltottsága a nyájimmunitást jelentő 75 százalékot.

Persze a 75 százalék egy önkényesen meghúzott érték, de általában az egészségügyi szakemberek 70-85 százalékos oltottság esetén feltételezik azt, hogy visszatérhetünk teljes mértékben a koronavírus-járvány előtt megszokott életünkhöz. Míg Izrael akár két hónap múlva elérheti ezt az értéket, az Egyesült Államokban a jelenlegi tempóban az év végére érhetik el a nyájimmunitást a vakcinákkal.

A Bloomberg oltottsági térképén minél sötétebb egy ország, annál több időbe telhet elérnie a 75 százalékos oltottságot – Forrás: Bloomberg
A Bloomberg oltottsági térképén minél sötétebb egy ország, annál több időbe telhet elérnie a 75 százalékos oltottságot – Forrás: Bloomberg

Természetesen mivel az oltások tempója folyamatosan változik, így a Bloomberg statisztikája is csak egy pillanatnyi képet mutat. Kanadában például a felére csökkent az oltások száma az előző héthez képest, így a mostani adatok alapján még 10 évbe telne a 75 százalékos érték elérése. Ráadásul a világ országainak mindössze harmadában kezdték el terjeszteni a koronavírus elleni védőoltásokat, Indiában és Mexikóban pedig még csak most épül ki az infrastruktúra az oltóanyagok legyártásához.

Sőt, a Bloomberg statisztikája csak a beadott oltóanyagok alapján következtet a nyájimmunitás elérésére – a koronavírus-fertőzés után kialakult természetes immunitással számolva pedig több helyen előfordulhat, hogy kevesebb védőoltásra lesz szükség, mint a járvány által kevésbé sújtott területeken.

A statisztika alapján egyébként Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik a lakosság átoltottsága tekintetében: míg a legtöbb európai országban 3-4 évet kell várni a mostani tempó szerint a 75 százalék eléréséhez, hazánkban ez 1,8 év múlva következne be. Persze ha a pénteken nyilvánosságra került oltási terv szerint napi félmillió embert is beoltanak majd a koronavírus ellen, akkor jóval hamarabb térhetünk vissza a normális életünkhöz 21 hónap 18 napnál.

Ebben a cikkünkben részletesebben is írtunk arról, hány embert kellene beoltani Magyarországon a nyájimmunitás eléréséhez, ebben a videóban pedig nyolcvan éven felüli nők és férfiak meséltek arról, milyen érzés volt megkapni a koronavírus elleni vakcinát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!