A Momentum egy 5+1 pontos újranyitási terv végrehajtását kéri a kormánytól

2021. február 01. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum egy óvatos újranyitási tervvel állt elő, amivel a párt szerint a koronavírus-járvány korlátozásai miatt leginkább bajba jutott szektorokon is lehet segíteni.

Fekete-Győr András elnök azt írta javaslatuk elé, hogy a Fidesz gazdaságvédelmi csomagjának kudarcát a csőd szélén álló és kiadó üzletek, vendéglátóhelyek jellemzik. A pártelnök szerint úgy lehet elkerülni az összeomlást, ha a vendéglátó- és szórakoztatóipar, valamint a turizmus problémáit azonnal enyhítik.

A vendéglátásban dolgozók nehéz helyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen >>>

„A Momentum ezért azt javasolja, hogy nyissuk újra Magyarországot – de ésszel, egy átlátható nyitási tervet követve” – áll a közleményben az 5+1 javaslatot felvezetve, melyek a következők.

1. Tolják ki a kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára
2. Ezzel együtt tegyék lehetővé az üzletek nyitva tartását este 9 óráig
3. Részlegesen nyissák meg a szabadtéri vendéglátóhelyeket és teraszokat – 50%-os kapacitással
4. Részlegesen nyissák meg a mozikat és színházakat – 30%-os kapacitással
5. Engedélyezzék a belföldi turizmust
+1. A beoltottak pedig kapják meg az oltási kártyát, és mentesítsék őket az összes korlátozás alól

A Momentum szerint fokozatosan kell enyhíteni, miközben a járvány terjedését is folyamatosan monitorozzák. A párt azt kéri, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az erre vonatkozó adatokat, mert csak így lehet megalapozott döntéseket hozni a korlátozásokról. A Momentum szerint, a jelenlegi szabályozás ráadásul sok szempontból értelmetlen: „miközben maszkban nem lehet kiülni egy kávézó teraszára, este 9-kor pedig nem mehetünk le sétálni, a 7 órás boltzárással egy helyre zsúfolnak mindenkit, aki munka után vásárolna be.”