Egyre népszerűbb Amerikában a dupla maszkos védekezés, de mire jó ez az egész?

Legfontosabb

2021. január 29. – 09:51

frissítve

Egyre népszerűbb Amerikában a dupla maszkos védekezés, de mire jó ez az egész?
Résztvevők dupla maszkban az amerikai elnök hivatalba iktatásának eseményén – Fotó: Kevin Dietsch – Pool / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Amikor erősebben fertőző vírustörzsekről hallani, nem csoda, hogy maszkfronton is erősödik a védelem.
  • A két, egymásra helyezett maszk kiegészítheti egymást, nagyobb eséllyel fedi szorosan az arcot minden ponton.
  • A dupla maszkviselést támogatja Amerika fő járványügyi szakértője, a Donald Trump által félretolt, Biden elnöksége alatt viszont újra fontos szerepbe kerülő Anthony Fauci is.
  • A KF94-es maszk kényelmesebb, mint a már jobban ismert társa, a KN95-ös. Hatékonyságuk egyenértékű.

Több mint egy évvel a koronavírus-járvány kitörése után a mindennapok részévé vált a maszkviselés, olyannyira, hogy már szinte észre sem vesszük az utcán, a tömegközlekedési járműveken, a boltokban, hogy mindenki ezeket viseli, és csak ritkán, mondjuk régi fényképeket nézegetve jut az ember eszébe, hogy nem is olyan rég még egészen más világ volt.

Az elmúlt egy évben mindenki a házi maszkszabászat mesterévé válhatott, és korábban teljesen ismeretlen kódjelek – FFP2, FFP3, KN95 – váltak szokványossá.

Volt persze, aki az otthoni maszkkészítést egészen új szintre emelte. Kállai Miklós és Csősz Botond eleinte maguknak akartak maszkot csinálni, a vége a KC Mask lett, amely már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hitelesítését is megkapta, és amely egészen pazar, oda-vissza irányú 99,98 százalékos védelmet nyújt.

Gondolhatnánk, egy év után maszkügyben már nincsenek újdonságok, ami részben is igaz is, mostanában viszont egyre többet lehet hallani az úgynevezett KF94-es maszkokról, amiket kifejezetten hatékonynak tartanak.

A KF94 se nem új fejlesztés, se nem hatékonyabb a riválisainál – sőt, igazából már a nevéből látszik, hogy például a KN95-ös hajszállal, de hatékonyabb. A kódban látható szám ugyanis nem véletlen – a KF94-es 94%-ban szűri meg a legkisebb részecskéket, a KN95-ös pedig 95%-os hatékonysággal végzi ugyanezt.

De akkor mire ez a nagy felhajtás?

Az 1%-os szűrési hatékonyság lényegében elenyésző a koronavírus szempontjából, mondhatni ugyanolyan védelmet nyújt a két maszk, olyannyira, hogy lényegében a KN95-ös koreai párjának is tartják.

A KF94-es maszk előnye, hogy sokak szerint igazából kényelmesebb,

mint az Amerikában egyébként még most is helyenként hiányterméknek számító KN95-ös. Ezt a plusz kényelmet elsősorban az adja, hogy oldalt plusz textilrésszel borul rá az ember arcára, az orrnyergen pedig állítható az illeszkedése.

Ez önmagában viszont nem okozott volna ekkora felhajtást a maszktípus körül. A kulcs a KN95-ös korlátozott elérhetőségében, pontosabban a KF94-es nagy mennyiségében keresendő. Ezt a maszkot ugyanis széles körben be lehet szerezni, az ára is egészen kedvező – átlagban 2 dollár, vagyis nagyjából 600 forint –, és nem csoda, hogy bejött az átlagembernek, hiszen pont erre tervezték. Koreában például járványveszélyen kívüli időkben is gyakran viselik a városi levegő megszűrésére, ott tényleg mindennapos öltözeti darabnak számít.

Fontos mérlegelendő szempontot említ meg viszont az NPR-nak nyilatkozó Sonali Advani, a Duke Egyetem adjunktusa, aki kiemeli: nem biztos, hogy a KF94-es – vagy bármelyik másik maszktípus – ugyanolyan kényelmes mindenki számára, a járvány alatt pedig a legfontosabb, hogy mindenki olyan, megfelelő védelmet nyújtó maszkot hordjon, amit egész nap gond nélkül tud viselni.

FFP3-as, KN95-ös és sebészi maszkok (balról jobbra) – Fotó: Kilito Chan / Getty Images
FFP3-as, KN95-ös és sebészi maszkok (balról jobbra) – Fotó: Kilito Chan / Getty Images

Megismétli továbbá az elmúlt egy évben itthon is sokat hallott információt, miszerint az utcán/boltban/járművön a legtöbb, három rétegből álló maszk megfelelő védelmet nyújt, nincs kifejezett szükség az orvosi szintű védelmet jelentő eszközökre. Ártani persze nem ártanak.

Az elnöki VIP tagjai nem tévedhetnek?

Miközben egyre többen viselnek KF94-es maszkot Amerikában, Joe Biden január 20-i beiktatásán több emberen lehetett látni egy még újabbnak tűnő verziót,

a dupla maszkot.

Ez lényegében nem más, mint sebészi/orvosi maszk, ami fölé aztán a viselője egy mintás, másik textilmaszkot rak. Hogy miért? Mert

a két, egymásra helyezett maszk kiegészítheti egymást abban az értelemben, hogy biztosan vagy legalábbis nagyobb eséllyel fedi szorosan az arcot minden ponton.

Ahol pedig nincs szükség ennyire nagy védelemre, mert mondjuk nincs akkora tömeg, a két maszk egyike levehető.

A dupla maszkos divatot sokfelé követik. NFL-edzők, szenátorok, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden (még a beiktatás előtt) mind-mind felbukkantak így, Biden már a 2020-as kampány alatt is.

Joe Biden két maszkot visel, amikor 2020. október 13-án megérkezik a floridai Fort Lauderdale-be – Fotó: JIM WATSON / AFP
Joe Biden két maszkot visel, amikor 2020. október 13-án megérkezik a floridai Fort Lauderdale-be – Fotó: JIM WATSON / AFP

A dupla maszkviselést támogatja Amerika fő járványügyi szakértője, a Donald Trump által félretolt, Biden elnöksége alatt viszont újra fontos szerepbe kerülő Anthony Fauci, aki szerint az egy helyett két maszk jó eséllyel nagyobb védelmet nyújt.

„Józan ésszel belátható, hogy két réteg védelem hatékonyabb, mint az egy. Ezért láthatnak két maszkot viselő vagy az N95-ös maszkot házi módszerrel másoló embereket”

mondta a napokban Fauci, igaz, az általa vezetett amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) nem adott ki külön ajánlást a dupla maszkviselésről. Ennek ellenére a témában már több kutatás is megjelent.

Egy január 15-én publikált tanulmány (pdf) szerint egy sebészi maszk (alul) és egy szövetmaszk (felül) együttes viselése a lehető legjobb védelmet nyújtja, mert a sebészi maszk biztosítja a kellő szűrést, a szövetmaszk pedig a kellő lezárást a maszk minden pontján. A dupla maszkot támogatók ugyanakkor a három maszkréteg viselését már nem tanácsolják, ezen a szinten ugyanis lényegesen nehezebbé válhat a maszk alatti levegővétel.

Egy év után is erről beszélünk

Logikus, hogy mindenki a legnagyobb védelmet szeretné elérni a járvánnyal szemben, amíg nem lesz meg a kívánt átoltottság, ugyanakkor érdekes, hogy miért most, a járvány kitörése után egy évvel szaporodtak meg újra a maszkokról szóló cikkek.

A válasz erre feltehetőleg a korábbiaknál jobban fertőző, így nagyobb kockázatot jelentő vírusmutációk felbukkanása lehet. Eddig sem volt tanácsos maszk nélkül vagy nem megfelelő védelmet nyújtó maszkban tartózkodni bárhol, ám amikor erősebben fertőző vírustörzsekről hallani, nem csoda, hogy maszkfronton is erősödött a védelem.

Erre utal az is, hogy Németországban például a legutóbbi szigorításokkal alapvető előírás lett, hogy csak sebészi vagy (K)N95-ös maszkban lehet boltba menni vagy tömegközlekedni. Franciaországban ugyanez a helyzet, itt is le kell cserélni az otthon varrott maszkokat hitelesített, jobb védelmet nyújtó darabokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!