A Sanofi rááll a Pfizer–BioNTech-vakcina gyártására, 125 millió adagot kap az Európai Unió

2021. január 26. – 21:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Sanofi gyógyszercég a Pfizer-Biontech vakcináját kezdi el gyártani, és ebből több mint 125 millió adagot szállít majd az év végéig az Európai Uniónak, írta az MTI és a Bloomberg.

A Sanofi saját oltóanyagot kezdett el kifejleszteni, kétfélét is, de csak 2021 végére lesz kész a GlaxoSmithKline-nal közös vakcinája. A gyógyszervállalatnak viszont vannak olyan kapacitásai, amivel már most be tud szállni a meglévő vakcinák gyártásába. A Sanofi vezérigazgatója, Paul Hudson a Le Figarónak adott interjúban beszélt arról, hogy cégük a Pfizer oltóanyagát kezdi gyártani júliustól frankfurti üzemükben.

A Sanofi Val-de-Reuil-i központja
Fotó: Joel Saget/AFP

„Ez a gyártótelep közel van a BioNTechnek a Mayence-ban található székhelyéhez, ez megkönnyíti a dolgokat. Az itt gyártott termékek az Európai Unióba mennek, így részben Franciaországba” – mondta Hudson.

A vakcinaéhség egész Európában érzékelhető, a francia kormány is nyomást gyakorolt a Sanofira, hogy engedje át gyártósorait az oltóanyagoknak. A vakcina-előállítókat több ország is sürgette, hogy teljesítsék a szerződésben vállalt mennyiségek minél gyorsabb leszállítását.

Az uniós oltási programról és a gyártási problémákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

A Sanofi vállalat egy az influenza elleni vakcinájához hasonló hagyományos oltóanyagot, és egy, a már forgalomban lévő Pfizer-BioNtechéhez és Modernáéhoz hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló oltóanyagot is tervez piacra dobni a koronavírus ellen.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!