Már 3,5 millió embert beoltottak Nagy-Britanniában

2021. január 17. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Már több mint 3,5 millió embert beoltottak koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. Ebből több mint négyszázezren már a második adagot is megkapták az oltásból, írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 80 év feletti lakosság 45 százaléka megkapta már az oltást, és a lakosságot is felkérték, hogy mindenképp oltassák be idős rokonaikat, ha még nem tették meg, írja a CNN.

Nagy-Britanniában december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság megkapja a vakcinát.

Az egyik oltóközpontot Salisbury katedrálisában állították fel, ahol a vakcinára várakozók ellazítására orgonazenét játszanak, például Bachot és Handelt.

Az országban 3,3 millió embernél regisztrálták eddig a koronavírust, és már több mint 60 millió szűrést végeztek.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) először – a világon is elsőként – december elején a Pfizer/BioNTech vakcinájának forgalmazását engedélyezte, és az oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal is kezdődött.

Az MHRA december végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár vakcináját is jóváhagyta, és múlt hétfőn ezzel is elkezdtek oltani.

Pár napja az amerikai Moderna gyógyszergyár vakcináját is jóváhagyták, de az várhatóan csak tavasszal érkezik meg hozzájuk.

Az ország eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt, és hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!