Megnézték a kínai vakcina gyártását a magyar szakértők

2021. január 16. – 17:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői – mondta az MTI-nek szombaton Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

A magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, és rendelkezésükre bocsátották a gyártás teljes dokumentációját. „Amit akartunk, meg tudtuk nézni” – fogalmazott Lukács. Hozzátette, a vakcina gyártása egy modern, tavaly májusban átadott gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csak olyan, apróbb észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón beszélt arról, hogy a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Kínában négy vakcina jár a klinikai tesztek utolsó fázisánál, de már azt megelőzően is engedélyezték a használatukat. A négy vakcinából kettőt fejleszt a Sinopharm, egyet a Sinovac és egyet a CanSino nevű gyártó.

Pár napja, a kormányinfó után írtunk arról, hogy örülhetünk, hogy a Sinopharm lett a befutó, mert ő vakcinájukról biztatóbb hírek érkeztek, mint a másik, világszerte vizsgált oltóanyagról, a Sinovac gyártmányáról.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, de már a harmadik tesztfázis előtt széles körben alkalmazni kezdték. Novemberben túl volt az egymillió főn az ezzel beoltottak száma Kínában és a Közel-Kelet több országában, Gulyás Gergely szerint pedig mostanra már 20 milliónál többen kapták meg. Súlyos reakciókról, komoly mellékhatásról nem érkezett eddig hír.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!