Az Európai Gyógyszerügynökség nincs kapcsolatban a kínai vakcina fejlesztőjével

2021. január 15. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, hogy bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel – mondta Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője pénteken, írja az MTI.

A szóvivő azt mondta, az Európai Unió oltási stratégiáját a minőségi vakcinák beszerzésére helyezi, azokra az oltóanyagokra, amelyeket az EMA hatékonynak és biztonságosnak ítél. Kiemelte, hogy a Bizottság átfogó oltóanyag-portfóliót állított össze azokról a vakcinákról, amelyek megfelelnek az unió szigorú kritériumainak.

Az Európai Bizottság ez idáig:

  • az AstraZeneca (400 millió adag),
  • a Sanofi-GSK (300 millió adag),
  • a Johnson and Johnson (400 millió adag),
  • a BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
  • a CureVac (405 millió adag)
  • és a Moderna (160 millió adag)

vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

De Keersmaecker azt is elmondta, hogy az EMA előzetes tárgyalásokat folytat az orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával is, ám az orosz vállalat egyelőre nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken azt mondta: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az EMA vizsgálatán.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos elmondta, hogy 2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről. Mindegyik tagország beleegyezett abba, hogy nem indít saját eljárást az oltóanyagok megvásárlására ugyanazoktól a laboratóriumoktól.

Az Európai Gyógyszerügynökség épülete 2020. augusztus 12-én, Amszterdamban -Fotó: MARTIN BERTRAND / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Az Európai Gyógyszerügynökség épülete 2020. augusztus 12-én, Amszterdamban -Fotó: MARTIN BERTRAND / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Erik Mamer, a Bizottság vezető szóvivője november végén azt mondta, hogy a tagországok vészhelyzet esetén, sürgősségi eljárás keretében, ideiglenesen és korlátozott módon az EMA engedélye nélküli termékeket is forgalmazhatnak. A saját hatáskörben, ideiglenesen engedélyezett vakcinákat kizárólag saját területükön forgalmazhatják, más uniós tagállamban nem.

Stefan De Keersmaecker szerint uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget. Az Európai Bizottság mindenesetre azt támogatja, hogy az unióban használt vakcinák forgalomba hozatalát az EMA engedélyezze.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta, hogy ha a magyar hatóságok engedélyezik a Sinopharm nevű kínai gyártó vakcináját, akkor olyan gyorsan tudunk oltani, hogy talán jóval nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket. A Magyarországra érkező kínai oltóanyagról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!