Újabb kínai várost kellett hermetikusan lezárni

2021. január 12. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Langfang itthon kevésbé ismert, ötmilliós ipari központ. Azért kiemelten fontos, mert Pekinggel szorosan érintkezik.

Az észak-kínai Hopej tartomány Langfang nevű városát is lezárták a kínai hatóságok kedden, miután a múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is felfüggesztették a közlekedést az új, belföldi eredetű koronavírus-mutáns megjelenését követően.

Az MTI híradása szerint a China Daily című kínai pártlap Hszü Csien-pej hopeji kormányzó-helyettes kedd délutáni közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a csaknem 5 millió lakosú Langfangban hétfőn egy új fertőzöttet azonosítottak. A helyi hatóságok feltehetően azért döntöttek a szigorú intézkedés alkalmazása mellett, mert a hétfőn regisztrált fertőzött Peking egyik nyugati kerületében dolgozik, lakóhelye pedig mindössze 50 kilométerre fekszik a kínai fővárostól.

Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni. Langfangnak eleve erős kapcsolatai vannak a kínai fővárossal, mert energetikai (gázipari) és informatikai ipara erős, van egy speciális exportzónája is (ipari parkja).

Az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik. Az autósoknak 14 napon belül készült, negatív nukleinsavas vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcím-azonosítót, valamint a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba.

Hopejben január 2-án fedezték fel a legelső új, belföldi fertőzésből eredő esetet, keddig pedig összesen 326 Covid-19-es beteget, és 234 tünetmentes vírushordozót regisztráltak. Az új esetek jelentős része két városban: Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, a vírus továbbterjedésének megelőzésére ezért a két várost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. Sicsiacsuangban hétfőn megkezdték a lakosság másodszori tesztelését, a város lezárását pedig újabb egy héttel meghosszabbították.

Kövess minket Facebookon is!