Őszig minden felnőttnek felajánlják a védőoltást Nagy-Britanniában

2021. január 10. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britanniában őszig minden felnőttnek felajánlják a koronavírus elleni védőoltást beadását – mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap, írja az AFP.

Hancock beszámolt arról, hogy az egészségügyi dolgozók jelenleg naponta 200 ezer embert oltanak be. Ebben az ütemben elérhetik azt a célt, hogy február közepéig már 15 millió, a legveszélyeztetettebb kategóriába sorolt embert oltsanak be.

A kormány az időseket, a gondozóikat és az egészségügyi dolgozókat helyezi előtérbe, de Hanckok szeretné, ha már idén mindenki megkaphatná az oltást. Nagy-Britanniában eddig két készítményt használnak, a Pfizer-BioNTech és az Oxford-AstraZeneca által gyártott vakcinákat. Az oltásokat többnyire kórházakban és orvos rendelőkben végzik, a jövőben pedig hét oltóközpont is nyílik az országban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter december 23-án, Londonban – Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH / POOL / AFP
Matt Hancock brit egészségügyi miniszter december 23-án, Londonban – Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH / POOL / AFP

Az amerikai Moderna által fejlesztett vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség ezen a héten engedélyezte, de Európába egyelőre csak limitált mennyiségű oltóanyagot tudnak szállítani, amire még várni kell.

Nagy-Britanniában szombaton lépte át a hárommilliót a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, vasárnap 54 940 újabb személynél mutatták ki a fertőzést. Az elmúlt 24 órában 563-an halálesetet regisztráltak, így összesen már 81 431-en haltak meg a vírus miatt az országban. Olaszország mellett ez a legmagasabb halálozási szám Európában.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be az újabb angliai korlátozásokat, amihez hasonló intézkedéseket hoztak Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!