Éjféltől ismét leszállhatnak a Nagy-Britanniából érkező repülők Magyarországon

2021. január 5. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden szokás szerint kamerák elé álltak az operatív törzs tagjai, az online sajtótájékoztatóként meghirdetett eseményt Gál Kristóf helyett Kiss Róbert alezredes nyitotta meg azzal, hogy elmondta:

ma éjféltől ismét fogadhatnak a magyar repterek olyan menetrendszerű és nem menetrendszerű polgári járműveket, amelyek Nagy-Britanniából és Észak-Írországból érkeznek.

Kiss Róbert ehhez hozzátette, hogy az érvényben lévő szabályok szerint a Magyarországra személyforgalomban érkezők számára kötelező a hatósági házi karantén. A maszkviselés, az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó korlátozások és a kijárási tilalom továbbra is hatályban vannak, ezek módosításáról vagy esetleges feloldásáról a kormány hamarosan döntést hoz.

A koronavírus új, gyorsabban terjedő, először Nagy-Britanniában azonosított mutációja miatt hétfőn egyébként egész Angliára zárlatot rendeltek el.

Müller Cecília elmondta, hogy a keddi vakcinaszállítmánnyal együtt már majdnem 79 ezer fő oltására elegendő oltóanyag érkezett az országba, amelyek 25 oltópont között lettek szétosztva, onnan a városi kórházakba is továbbszállítanak majd, hogy az egészségügyi intézmények is beolthassák a saját dolgozóikat. Ezenkívül elsorolta a legfontosabb napi adatokat a vírussal kapcsolatban, amelyekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

Az egészségügyi dolgozók közül már több mint 15 ezren megkapták a koronavírus elleni védőoltás első adagját

– közölte Müller Cecília. Hozzátette: ha nem is tud százszázalékos védelmet nyújtani egyetlen vakcina sem, nagyon fontos az oltás abból a szempontból is, hogy csökkentheti a betegség lefolyásának veszélyességét azoknál is, akik esetleg mégis megfertőződnek.

Az egészségügyi dolgozók beoltása mellett arra készülnek, hogy párhuzamosan megkezdődhessen a bentlakásos szociális intézmények bentlakóinak és dolgozóinak beoltása is. Ezeken a helyszíneken helyben, oltócsoportok és az intézményi orvosok segítségével oldanák meg a vakcinák beadását.

Épp egy éve jelentették be a kínai hatóságok az, hogy egy új típusú koronavírus ütötte fel a fejét, mondta Müller Cecília, aki örömét fejezte ki, hogy már ott tartunk, hogy hatékony eszköz, az oltóanyag rendelkezésünkre áll a védekezésben „és kellő számban tudjuk folytatni az oltásokat”. A nyájimmunitás kialakulása fontos, ennek érdekében is szükséges az országos tisztifőorvos szerint, hogy minél többen vegyenek részt az oltási programban.

Ma is voltak előre kiválogatott kérdések. Az ezekre adott válaszokban Müller Cecília többek között arról beszélt, hogy:

  • a gyógyszerészek és a háziorvosok – mint egészségügyi dolgozók – már most is, az első körben kaphatnak oltást, bátran jelentkezzenek be az oltópontokon és kezdjék is meg az oltakozást, kérte Müller Cecília, aki több „már beoltakozott” háziorvost is ismer;
  • a szociális intézményekben lakók és dolgozók beoltása annak a függvénye, hogy hogyan jut oltóanyaghoz az ország, de hamarosan megkezdődhet;
  • az oltási rendszer dinamikus, folyamatosan figyelik a beérkező igényeket, és ha azt látják, hogy egy preferált csoport oltakozási igényét már kielégítették, akkor lehet megkezdeni egy újabb csoport párhuzamos beoltását;
  • a védekezésben részt vevők beoltása elsőbbséget élvez, a rendvédelmi szervezeteknél dolgozók közül egyelőre csak azok kaphatnak oltást, akik közvetlenül a védekezésben vesznek részt (azaz közvetlenül ki vannak téve a fertőzésveszélynek és a védtelenekre vigyáznak), a többieknek ki kell várniuk a sorukat,
  • a 25 kijelölt oltóponton dolgozók számát megduplázták az elmúlt napokban;
  • az egészségügyi dolgozók felismerik az oltakozás fontosságát, és folyamatosan jelentkeznek az oltópontokon, a kezdeti bizonytalansághoz képest inkább nő az oltakozási kedv náluk is;
  • egyelőre nincs „időpontban meghatározható terminus” azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók oltását követően mikor juthatnak más csoportok is vakcinához.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!