Már legalább 33 országban felfedezték a koronavírus gyorsabb variánsát

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok 3 államában csak olyan eseteknél regisztrálták a vírusváltozatot, ahol a fertőzöttek korábban nem utaztak.

Világszerte már legalább 33 országban igazolták a Covid-19 fertőzőbb vírusváltozatát, amelyet először Nagy-Britanniában fedeztek fel, írja a The New York Times. A cikk emlékeztet, Nagy-Britannia december 8-án jelentette be, hogy a koronavírus új, gyorsabban terjedő változatát igazolták, és azóta az Egyesült Királyságból érkező utazókat tiltó országok száma meghaladja a 40-et. Ennek ellenére az Egyesült Államokban már a harmadik állam, Florida is bejelentette, hogy igazoltak az új változatot érintő fertőzést.

Azon országok listája, amelyek azonosították a variáns fertőzéseit, gyorsan növekszik, és péntekig:

az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Törökország mellett – Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kína, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország szerepel , Izland, India, Írország, Izrael, Olaszország, Japán, Jordánia, Libanon, Málta, Hollandia, Norvégia, Pakisztán, Portugália, Szingapúr, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek jelentett igazolt eseteket az új variánssal.

Sok ország már korlátozta az Egyesült Államokból érkező utazásokat is, elsősorban a mutáns vírusvariáció, és a Covid19 fertőzések megdöbbentő száma miatt, a világon a legtöbb igazolt esetett az USA-ban regisztrálták. Ugyanakkor ijesztő lehet, hogy Kalifornia és Colorado is talált az új variáns okozta eseteket, holott az Egyesült Államokban fertőzöttek egyike sem utazott a közelmúltban. Szakértők szerint tehát az új törzs egyértelműen kering a világban, és a legtöbb kontinensen az utazási korlátozások ellenére is, bár ismeretlen szinten.

A B.1.1.7. néven ismert vírusvariánsról egyébként ebben a cikkünkben írtunk bővebben, és az már biztosnak tűnik, hogy az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed, de az nem bizonyított, hogy súlyosabb is lenne. Ráadásul a SARS-CoV-2 vírus megjelenése óta már sokszor mutálódott, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, több mint 12 ezer mutációját tartják nyilván a tudósok. Ezek között viszont kevés olyan van, ami jól tudott volna terjedni az emberek között, sok mutáció amilyen gyorsan kialakult, olyan hirtelen el is tűnt, néhány jellemző vírustörzs felelős a legtöbb megbetegedésért. A világ legnagyobb részén a D614G nevű variáns vált dominánssá, és fertőzött meg rengeteg embert, de például Spanyolországban nyáron a A222V mutáció terjedt leginkább.

A brit vírus ugyan nem pusztítóbb, az Egyesült Királyságtól utazási korlátozásokkal elzárkózó országok nem is ettől félnek, inkább a terjedési sebesség aggaszthatja őket. A sok helyen már eddig is pengeélen táncoló egészségügyi rendszer nehezen tudna megküzdeni azzal, ha hirtelen még nagyobb számban jelennének meg kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegek. Nem jutna minden rászorulónak intenzív ágy, lélegeztetőgép vagy szakorvos, így az elvileg még menthető betegeket is elveszthetjük, írtuk korábban.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>