Operatív törzs: Eddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást

2020. december 29. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, ahol először Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár beszélt arról, hogy készülnek az általános iskolák január 4-i nyitására. A pedagógusok tesztelése januárban is folytatódik, de január 2-án és 3-án reggel 7 és este 7 között, 99 helyszínen ingyenes tesztelést biztosítanak számukra az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain. Ma reggelig egyébként összesen 2400 pedagógus jelentkezett. A tesztelést a szakképzési intézményekre is kiterjesztették.

Ezután Gál Kristóf, az ORFK szóvivője részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor, hol és miért kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos helyett ezúttal Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismételte el a napi járványügyi adatokat. Emlékeztetett arra, hogy a hétvégén megérkezett a Pfizer-BionNTech gyártópáros vakcinája, amivel elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat.

Eddig összesen 2461 egészségügyi dolgozó kapott oltást.

A héten további vakcinák érkeznek, és további 25 helyszínen oltják majd a dolgozókat.

A tájékoztató végén ismét beolvasták az előre kiválogatott kérdéseket, ezúttal összesen hatot. Ezek közül az alábbi válaszok voltak a legfontosabbak:

  • 6000 ampulla védőoltás érkezett Oroszországból, amely 3000 oltásra elegendő.
  • Az oltás beadása után mindenki kap egy egyedi igazolást arról, hogy megkapta az védőoltást.
  • Az, aki már több mint 3 hónapja esett át a fertőzésen, annak javasolt a védőoltás beadása.
  • A védettség kialakításához két védőoltás szükséges, 21 nap különbséggel. A védettség a hetedik napon alakul ki.
  • A Pfeizer által gyártott védőoltás ajánlott a krónikus betegségben szenvedőknek, várandósság, illetve a kórelőzményekben szereplő allergiás reakciók esetén azonban nem ajánlják a védőoltást.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!