Az oroszok több mint fele szkeptikus az orosz vakcinával kapcsolatban

2020. december 24. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Habár Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsíteni igyekszik az oroszok által kifejlesztett vakcinát és a Szputnyik V az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közleménye szerint 95 százalékos hatékonyságú védettséget biztosít a koronavírus ellen a vakcina azoknál, akik mindkét dózist beadatták már maguknak, az oroszok nagy része mégis szkeptikus az oltással szemben, írja az NPR.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint ugyanis az oroszok több mint fele nem tervezi beadatni magának az oltást, míg csak 38%-uk akarja a vakcinát. Jelenleg egyébként bárki kaphat oltást, aki 18-60 év közé esik, nem krónikus beteg és olyan szakmában dolgozik, mint például a kiskereskedelem, gyár, egészségügy, oktatás vagy kultúra.

December közepén vezető orosz egyetemek kutatóinak csoportja nyílt levélben emelte fel szavát a már tömeges immunizációban is használt Szputnyik V védőoltás ellen. A vakcinát egyelőre Putyin sem kapta meg, az elnök sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, azért nem, mert ő 68 éves, a vakcinát pedig csak 60-ig lehet megkapni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!