Nem bíznak az orvosok az orosz vakcinában, mégis be kell oltatniuk vele magukat

2020. december 8. – 17:32

frissítve

Nem bíznak az orvosok az orosz vakcinában, mégis be kell oltatniuk vele magukat
Szputnyik V-vakcinával olt egy nővér Moszkvában – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Még az orosz orvosok is szkeptikusak a Szputnyik V-vakcinával szemben, írja a Moscow Times. „Felajánlották nekünk a lehetőséget, vagyis hát inkább kényszerítenek arra minket, hogy elfogadjuk.

Ha lenne lehetőségem, valószínűleg nem oltatnám be magam ezzel, mert nem bízom a vakcinában … de azt hiszem, nekem muszáj lesz”

– mondta egy 23 éves orvostanhallgató, aki egy covid-kórházban dolgozik.

Sok orvos az információ hiánya miatt bizalmatlan: „Nem azt mondom, hogy rossz a vakcina, de nem örülök, hogy csak korlátozott információink vannak róla. Fentről kényszerítik ezt ránk.” – mondta a lapnak Roman Sztroganov, egy moszkvai kórház sebésze, aki szintén covidos betegeket kezel a járvány kezdete óta.

Nincsenek egyedül a véleményükkel: egy orvosok között végzett augusztusi felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka visszautasítaná a vakcinát, és csak 25 százalék oltatná be magát vele mindenképpen. Egy hasonló szeptemberi felmérés pedig szinte ugyanezeket az eredményeket mutatta: a megkérdezett egészségügyi dolgozók 50 százaléka elutasította volna a vakcinát, és csak 24 százalék élne vele.

„Az orvosok nem oltásellenesek – biztos vagyok benne, hogy beoltatnák magukat a nyugati Pfizer vakcinájával”

– mondta az orosz egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója – „A bizalmatlanság oka leginkább az, hogy az orvosok nem látták a harmadik fázis eredményeit. Az előzetes eredmények biztatóak, de a teljeskörű adatok nélkül hogyan beszélhetnénk egyáltalán a vakcina minőségéről?”

>>> A Telex legfrissebb híreit itt találja <<<

A Szputnyik V vakcina vizsgálatának harmadik fázisa kevésbé előrehaladott a nyugati oltóanyagokhoz képest. Amikor a Pfizer bejelentette, hogy oltóanyaga 90 százalék feletti hatékonysággal rendelkezik, órákkal később az orosz vakcina fejlesztői is hasonlóan erős eredményekről számoltak be. Azonban míg az orosz kutatók 20-30 fertőződés alapján mutatták be eredményeiket, a Pfizer és a Moderna 170-190 fertőzött esetről közölt információkat.

Ha az orvosok sem bíznak benne, hogy vennék rá a lakosságot az oltásra?

Nemcsak a vakcinában, de a koronavírusos esetek számáról közölt adatokban sem bíznak az orosz orvosok egy júliusi felmérés szerint. Sőt, az egész orosz társadalom bizalmatlan az oltóanyaggal szemben – az állami RIA Novosztyi hírügynökség októberben arról számolt be, az oroszok 73 százaléka nem oltatná be magát a vakcinával.

„Sokat elmond, hogy az orosz orvosok sem bíznak a vakcinában. Ha bennünk sincs meg a bizalom, hogyan tudnánk rávenni a lakosságot, hogy beoltassa magát?”

– mondta a minisztériumi tanácsadó.

Az orvosok és a társadalom szkepticizmusa ellenére már több mint 50 ország áll sorban a Szputnyik V vakcináért, brit kutatók szerint pedig a tesztelések első eredményei „konzisztensek a hasonló, adenovirus-alapú vakcinák adataival”. Szombaton kezdték meg a tömeges vakcinációt Moszkvában, hétfőn pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, „a magyar szakértői delegáció szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, a WHO által előírt körülmények között zajlik”.

>>> A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide >>>

Szintén a vakcinával kapcsolatos hír, hogy a védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, az első injekció után pedig 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról, írja az MTI Anna Popova orosz tisztifőorvos nyilatkozata alapján. Mint mondta, az alkohol megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását – erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Szergej Glagolev egészségügyi miniszter pedig megígérte, hogy a közeljövőben publikálni fogják a vakcina klinikai tanulmányozására vonatkozó részletes adatokat a tudományos sajtóban, és külföldön is.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!