A Trump által kirúgott immunológus is tagja Biden koronavírus-munkacsoportjának

2020. november 9. – 19:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok megválasztott új elnöke, Joe Biden hétfőn sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járványról, és bejelentette új koronavírus-munkacsoportjának vezetőit is, írja a BBC.

Ahogy az várható volt, a csoport egyik vezetője Dr. David Kessler lett, aki George H. W. Bush, majd Bill Clinton elnöksége idején az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője volt. A munkacsoport társelnöke még Dr. Marcella Nunez-Smith, a Yale Egyetem professzora, valamint Vivek Murthy is, aki Barack Obama elnöksége idején volt tisztifőorvos. A tízfős csoport tagja Rick Bright immunológus, akit Donald Trump még tavasszal rúgott ki a kormánytanácsadói pozíciójából, miután kritizálta az elnök intézkedéseit.

Biden megismételte, hogy választási ígéretéhez híven, a legfontosabb elnöki feladata a járvány megfékezése lesz. Beszédében arra kérte az amerikaiakat, hogy továbbra is viseljenek maszkot, és figyelmeztetett, hogy a járvány miatt „sötét télre” kell készülni az USA-ban.

Joe Biden 2020. november 9-én, Wilmongtonban – Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Joe Biden 2020. november 9-én, Wilmongtonban – Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

„Kérlek, viselj maszkot. Tedd meg magadért, tedd meg a szomszédodért. A maszk viselése nem politikai állásfoglalás, hanem egy jó kezdet ahhoz, hogy összehozzuk az országot. A maszk viselésének nem az a célja, hogy kényelmetlenné tegye az életet, vagy valamit elvegyen tőled, épp ellenkezőleg, ez az, ami mindannyiunknak visszaadhatja a normális életet” – mondta beszédében Joe Biden, aki azt is megismételte, hogy be kell tartani a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Biden üdvözölte a Pfizer gyógyszergyártó vállalat bejelentését, miszerint előrehaladott állapotban van a vírus elleni vakcinájuk fejlesztése, de a leendő elnök szerint még így is hónapokat kell várni, mire valóban elkészül a koronavírus elleni védőoltás.

Eközben az Egyesült Államokban hétfőn hivatalosan is átlépte a tízmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A Washington Post azt írja, tíz nappal ezelőtt lépte át a kilencmilliót a fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt 24 órában több mint 100 ezer új beteget diagnosztizáltak, egészségügyi szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államok most lép a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszába.

Arról, hogy mire számíthat Amerika és a világa Joe Biden-elnökségétől, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.


A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!