Uniós szóvivő: A tagállamok vészhelyzetben engedély nélküli oltóanyagot is forgalmazhatnak

2020. november 6. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ettől azonban lehetnek korlátozott eltérések, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy vészhelyzetben, ideiglenesen engedély nélküli termékeket forgalmazzanak – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Stefan De Keersmaecker a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szintén csütörtökön azt közölte, egy kínai gyártótól is kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra.

Az uniós szóvivő közölte, uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!