Hétfőtől jöhet a válsághelyzet Portugáliában

2020. november 6. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

A portugál parlament pénteken jóváhagyta, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el – írja az MTI. A különleges jogrend lehetővé teszi a kormánynak, hogy a koronavírus-járvány miatt országos korlátozásokat vezessen be.

A csütörtökön nyilvánosságra került elnöki rendelet tervezetében az állt, hogy egyelőre két hétre vezetnék be az egészségügyi válsághelyzetet. A konkrét intézkedésekről António Costa miniszterelnök kormánya szombat délután dönt egy rendkívüli ülésen, de többek között országos éjszakai kijárási tilalom is felmerült.

Szerda óta egyébként több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonukat, például munkavégzés vagy a gyerekek iskolába szállítása miatt.

A tavaszi első hullám idején a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet. A járvány megjelenése óta a tízmilliós országban 166 900 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2792-en haltak meg. A gyógyultak száma 93 754. Az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a múlt héten a napi esetszám átlépte a négyezres küszöbértéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!