Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg

2020. október 26. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben – közölte a Semmelweis Egyetem.

A cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik.

Eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

Október közepén kezdődtek a klinikai vizsgálatok

A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19 betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is, a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 66 beteg kapta meg.

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez.

Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák a kortikoszteroidokat az egyetemen a COVID-betegek esetében.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyével is.

Különböző eredményre jutottak a kutatások

A Semmelweis Egyetem annak ellenére használja a remdesivirt, hogy a WHO egy hatalmas vizsgálat után alapvetően hatástalannak találta a szert koronavírusos betegeknél, bár a tanulmány, amire hivatkoztak még csak preprint, azaz még nem esett át azon a lektorálási folyamaton, amin a kész tanulmányoknak kötelező. A tanulmányban kiemelik, hogy a kutatás eredménye még nagyon új, ezért nem használható arra, hogy meghatározza a klinikai folyamatokat.

Akkori kérdésünkre a Semmelweis Egyetem egy, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkozott, ami viszont arra jutott, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak, mint azok, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt. A remdesivirről, és a szer hazai gyártásának körülményeiről itt írtunk részletesebben.