Koronavírusos Balassagyarmat polgármestere is

2020. október 24. – 09:59

frissítve

Koronavírusos Balassagyarmat polgármestere is
Védőfelszerelést viselő mentősök Szlovéniában.Fotó:Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

21.31: Koronavírusos Balassagyarmat polgármestere

Csach Gábor, Ballassagyarmat polgármestere (és egyébként a Kinopuskin frontembere) Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy pozitív lett koronavírusra. Azt írja, csütörtök óta alacsony lázzal, izomfájdalommal és köhögéssel küzd, de állapota stabil. A polgármester hozzátette, hétvégén emiatt teljes fertőtlenítés lesz a Városházán és az Okmányirodában, illetve

„Mivel sajnálatos módon velem együtt jelenleg 5 kolléga a Hivatalban szintén karanténba került, közülük 2-en vagyunk covid pozitívak, ezért még csütörtökön úgy döntöttünk, hogy hétfőn és kedden zárva lesz a Városháza és szerdától is korlátozott ügyfélfogadás, home office üzemmód lép életbe a kontakt kutatások eredményéig.”

Nem Csach az első pozitív polgármester, nemrég kapta el a vírust Csepel polgármestere, Borbély Lénárd, Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert, illetve Soroksár polgármestere, Bese Ferenc is.

19.44: Éjszakai kijárási tilalom jön Brüsszelben

A brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén döntött úgy, hogy hétfőtől éjszakai (este 22-től reggel 6) kijárási tilalom lép életbe a fővárosban és a hozzá tartozó régiókban. Emellett kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak is be kell zárniuk egy hónapra a folyamatosan emelkedő fertőzött szám miatt.

A brüsszeli szabályok az országosan elrendelt intézkedéseket szigorítják, ami szerint éjfél és öt között nem szabad Belgiumban utcára lépni. A vendéglátóhelyek, éttermek, bárok egy hónapra bezártak. Az új belga rendelet szerint a sportlétesítmények is bezárnak, korlátozzák az üzletek nyitvatartását és kötelezővé teszik a home officet ott, ahol az lehetséges. A kulturális központok, színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok szintén bezárnak.

Brüsszelben jelenleg minden hetedik koronavírus-teszt pozitív, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának. (MTI)

19.34: Ausztriában rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma

Rekordszámú új korona-fertőzöttről tájékoztatott az osztrák egészségügyi minisztérium szombaton. Az elmúlt egy nap alatt 3614 új fertőzöttet azonosítottak, egy nappal korábban 2571 volt az új betegek száma. Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a legsúlyosabb jelenleg a járvány helyzete.

Vasárnaptól újabb korlátozások lépnek életbe Ausztriában, megszabják a magánjellegű találkozók létszámát, emellett pedig kültéri rendezvényen maximum 1500-an, beltéri helyszínen 1000-en lehetnek. Még több helyen lesz kötelező a szájmaszk használata, így a vasútállomásokon és a bevásárlóközpontokban is. (MTI)

15.19: Szófiában két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek

Jordanka Fandakova főpolgármester szerint riasztó Szófiában a járvány helyzete, ezért két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók vasárnaptól. Fandakova szorgalmazta azt is, hogy az egyetemek álljanak át távoktatásra, a munkahelyek pedig engedjék meg munkavállalóiknak a home officet.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma, szombaton egy nap alatt 1589 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ebből csak Szófiában 584-et. Néhány kisváros, ahol hasonlóan aggasztó a járvány terjedése, szintén bezárja két hétre az esti szórakozóhelyeit. (MTI)

11.40: Szlovákiában szombattól kijárási korlátozás van, elkezdték az országos tesztelést

Kijárási korlátozásokat vezetett be szombattól a szlovák kormány, ami egyelőre november 1-jéig tart, írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokba vagy gyógyszertárakba, elmehetnek orvoshoz. Tilos viszont a temetőkbe menni.

Közben megkezdődött a nagy országos tesztelés is, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy északi járásban, amik a lengyel határ mentén fekszenek. Pénteken, az első napon körülbelül 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést. Volt, ahol több órás várakozási sor alakult ki. A négy járásban vasárnapig összesen mintegy 180 ezer embert kellene letesztelni. A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik. Az egészségügyi miniszter a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez fordult, és azt kérte tőlük, hogy a tesztelés idejére térjenek haza, és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában.

11:05: Hollandiából már Németországba is viszik a koronavírus-fertőzötteket

Helikopterrel szállítottak két intenzív kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttet a holland Almere városából Németországba pénteken, mert a közeli holland kórházak már túl vannak terhelve, írja az AP. Almere város kórházának igazgatója úgy nyilatkozott, ez volt az utolsó lehetőségük, és bár drasztikus megoldás, de muszáj volt meglépniük, hogy el tudják látni a betegeket.

09:59: Körkép a világból

– Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak pénteken a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint. Ez új rekord, a CNN szerint az eddigi legnagyobb szám a július 16-i 77,362 volt. A járvány által a leginkább sújtott térség változatlanul az amerikai középnyugati vidék.

- Franciaországban is rekordot döntött a napi fertőzöttek száma, miután 42 032 új esetet regisztráltak. Ezzel az összes fertőzött száma túllépett az egymillión. Emmanuel Macron elnök egy pénteki kórházlátogatáson azt mondta, legalább jövő nyárig együtt kell élni a koronavírussal. „A kérdés az, hogyan élünk együtt a vírussal addig. A jelenlegi helyzetben nincs más választásunk a napi új fertőzöttek számára tekintettel, minthogy megfékezzük a terjedést, azaz a minimumra csökkentjük társadalmi életünket, korlátozzuk a kapcsolatainkat” – mondta az elnök, aki szerint egyelőre „túl korai” megmondani, hogy szükség lesz-e ismét karanténintézkedésekre.

- Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám, derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból. A kórházakban már péntek délre 5044-re nőtt a betegek száma, közülük 751 volt súlyos állapotban. A héten a napi elhalálozások átlagos száma már meghaladja a százat, a fertőzötteké mintegy 145 ezer. A napi laboratóriumi tesztek száma már átlépte a 45 ezret. A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

– Pozitív lett Andrzej Duda lengyel elnök koronavírus-tesztje – közölte az elnöki hivatal államtitkára. Az országban éppen most szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat. A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken a megelőző 24 órából 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta.

Olaszországban, Nápolyban tüntetők és rendőrök összecsapásához vezetett a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen szervezett demonstráció péntek este. Erről itt olvashatja bővebb cikkünket.

– A világon már 42 148 875 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 143 495, a gyógyultaké pedig 28 484 306

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!