Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Nápolyban, tüntetők csaptak össze rendőrökkel

2020. október 24. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetők és rendőrök csaptak össze szombat este Nápolyban, miután a koronavírus-járvány terjedése miatt éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, írja az MTI.

A villámcsődületként szervezett megmozdulás a nápolyi egyetemnél kezdődött, ahol a napközben már tiltakozó akciókat tartott vendéglátósokhoz és kereskedőkhöz fiatalok csatlakoztak. A tömeg később a tartományi elnöki hivatalhoz vonult.

A résztvevők az éjszakai kijárási tilalom ellen tiltakoztak, ami péntektől érvényes. A majdnem hatmilliós Campania-régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott. Nápoly kórházai már kizárólag Covid-19-es betegeket fogadnak.

„Szabadság, szabadság” – skandálták a szájmaszkos tüntetők, akik azt kiabálták, ha De Luca bezárja őket, pénzt is adjon a megélhetéshez. A menet a széles tengerparti sétányon folytatódott, ahol a tüntetők egy csoportja füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, és láncok is előkerültek. Újságírókat is megtámadtak, több járművet megrongáltak. A rohamrendőrök többször is oszlatták a tömeget, könnygázt is bevetettek. Éjfélre a rendbontás véget ért.

Zavargások Nápolyban 2020. október 23-án Fotó: Reuters / Ciro De Luca
Zavargások Nápolyban 2020. október 23-án Fotó: Reuters / Ciro De Luca

Eddig hat régióban vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, ami érinti például Rómát és Milánót is.

Felmerült az országos lezárás elrendelésének lehetősége is, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret, és a kórházak telítettsége kritikussá kezd válni. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, ha kell, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. „Minden áron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás lezárását, valamint az ország ismételt lezárását” – mondta Conte.

Olaszországban múlt szerdán rekordmagas, 15 199 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az országban összesen körülbelül 450 ezer fertőzött van, és közel 37 ezer halott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!