Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Nápolyban, tüntetők csaptak össze rendőrökkel

2020. október 24. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetők és rendőrök csaptak össze szombat este Nápolyban, miután a koronavírus-járvány terjedése miatt éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, írja az MTI.

A villámcsődületként szervezett megmozdulás a nápolyi egyetemnél kezdődött, ahol a napközben már tiltakozó akciókat tartott vendéglátósokhoz és kereskedőkhöz fiatalok csatlakoztak. A tömeg később a tartományi elnöki hivatalhoz vonult.

A résztvevők az éjszakai kijárási tilalom ellen tiltakoztak, ami péntektől érvényes. A majdnem hatmilliós Campania-régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott. Nápoly kórházai már kizárólag Covid-19-es betegeket fogadnak.

„Szabadság, szabadság” – skandálták a szájmaszkos tüntetők, akik azt kiabálták, ha De Luca bezárja őket, pénzt is adjon a megélhetéshez. A menet a széles tengerparti sétányon folytatódott, ahol a tüntetők egy csoportja füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, és láncok is előkerültek. Újságírókat is megtámadtak, több járművet megrongáltak. A rohamrendőrök többször is oszlatták a tömeget, könnygázt is bevetettek. Éjfélre a rendbontás véget ért.

Zavargások Nápolyban 2020. október 23-án Fotó: Reuters / Ciro De Luca
Zavargások Nápolyban 2020. október 23-án
Fotó: Reuters / Ciro De Luca

Eddig hat régióban vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, ami érinti például Rómát és Milánót is.

Felmerült az országos lezárás elrendelésének lehetősége is, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret, és a kórházak telítettsége kritikussá kezd válni. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, ha kell, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. „Minden áron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás lezárását, valamint az ország ismételt lezárását” – mondta Conte.

Olaszországban múlt szerdán rekordmagas, 15 199 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az országban összesen körülbelül 450 ezer fertőzött van, és közel 37 ezer halott.